Оптимални спортни резултати с подходящата сърдечна честота

Експертите смятат, че знаенето и поддържането на правилната сърдечна честота е лесен начин да дозирате интензивността на вашата тренировка, предаде Ройтерс.

„Спортуващите трябва най-малко да постигнат умерено ниво на физическа активност, за да извлекат полза от своята тренировка”, твърди д-р Адриан Хутбер, преподавател в Американския колеж по спортна медицина. „Вашата цел трябва да бъде да поддържате сърдечна честота, която да е подходяща за вашите цели, тренировка и здравословно състояние” допълва той.

Какво е максимална и целева сърдечна честота

Максималната сърдечна честота се изчислява, като от 220 се извадят годините на трениращия. Например, ако спортуващият е на 30 години, неговата максимална сърд. честота ще бъде 190 удара в минута.

При умерено интензивни физически упражнения целевата сърдечна честота трябва да бъде от 50 до 70 процента от максималната според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Интензивните тренировки пък трябва да целят постигане на 70-85% от максималнта сърдечна честота.

Достъпност

Предимствата на този параметър за интензивност на тренировката е, че можете да го измерите във всеки фитнес център. Било върху бягащата пътечка или на велоергометъра, ние почти винаги можем да разполагаме с мониторинг на сърдечната честота.

По колко време спорт

Друг доста коментиран аспект на спорта е времето, което трябва да му посветим, за да извлечем здравословни ползи. Тук няма две мнения – най-малко 150 минути умерена физическа активност на седмица.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)