Зумба - танцът на победителите в битката с лошото настроение и килограмите

Зумба.

Какво ли ще се случи, ако комбинирате фитнес с малко самба, салса, хип-хоп и бойни изкуства? Звучи ви повече от странно?

Но ако уцелите точната доза, ще получите най-популярния танц сред фитнес любителите и изобщо хората, имащи за цел добрата фигура и забавлението - всичко това е зумба.

Произход и малко история

Създаден от небезизвестния танцьор и хореограф Алберто "Бето" Перез през 90-те години на миналия век, зумба извървя дълъг път, докато достигне и нашата мила родина едва преди няколко години.

Идеята за зумба идва на бял свят през 1986, когато Алберто Перез забравя своята касета с подходяща за аеробика музика вкъщи. Налага се да импровизира под ритмите на каквото има, а за негово щастие това били касети с традиционно латинска музика – салса и меренге. Така той загърбва традиционната музика и съчетава упражненията и гимнастиката с тази, която е най-близка до сърцето му.

След първоначалния успех в Колумбия през 2001 година танцът се разпространява в САЩ и останалия западен свят.

В момента Зумба се преподава в 75 страни в света от над 20,000 инструктори.

Какво представлява зумба?

Зумбата преди всичко е един добър метод за релакс и поддържане на добро здраве с движение.

Тя е танц с латиноамерикански произход, който съчетава ритъм, танц, аеробика и фитнес.

Зумба се базира на простия, но работещ принцип: Забавлявай се, докато отслабваш. Няма сложни движения, които да се заучават в детайли и не ви е нужна координация, както при обикновената аеробика. Не е нужно да си търсите и партньор за танци. В нея се включват и типични фитнес упражнения като лицеви опори и клекове.

И най-важното е музиката. Тя е толкова поглъщаща, че нямате усещането, че тренирате. Все едно сте на купон или в клуб, не е нужно да мислите за стъпките, просто се оставете на ритъма да ви води.

Мускули, участващи в зумба

Практически всички!

Със своите въртеливи движения на торса и провокативни поклащания, съчетани с напади и работа с крака, зумба очевидно слага акцент върху коремните мускули, стабилизаторите и долните крайници. Разнообразните движения от раменете, лакътната става и предмишницата не оставят и горните крайници да почиват.

Отслабване и зумба

Зумба е прекрасно кардио упражнение. За един час се изразходват между 500 и 1 000 калории, което според някои специалисти с над 50% повече спрямо занятията по обикновена салса и диско.

Други източници сочат, че 65 килограмов човек изгаря 536 калории за час, танцувайки зумба.

Тези цифри са доста подвеждащи, тъй като не всички типове и части на зумба са с еднаква интензивност, а добре знаем, че горенето на калории зависи и от редица други фактори - тегло, мускулна маса, температура на околната среда и др.

За удобство от практическа гледна точка ще разделим зумба на три типа:

  • Нискоинтензивна зумба: Може да пеете, докато танцувате (от 300 до 500 ккал/час).
  • Средноинтензивна зумба: Може да говорите, докато танцувате (от 400 до 600 ккал/час).
  • Високоинтензивна зумба: Не ви достига въздух и не може да говорите, докато танцувате (от 600 до 1000 ккал/час).

В заключение

Освен че ще ви направи по-слаби, зумба ангажира почти всички мускули.

Зумба е страхотен начин да поддържате своето тяло и дух в добра физическа форма, а същевременно с това ви зарежда с настроение. На зумба просто не може да се устои.

Нека опитаме


Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)