Спортна херния

Симптоми на спортната херния

Симптомите включват болка по време на движение, особено екстензия на бедрото, усукване и въртене. Болката обичайно се насочва към областта на m. adductor и дори тестисите, въпреки че е трудно да се посочи точната и локализация.

След спортна дейност болният с това състояние ще усеща схванатост и болка. На следващия ден дори нещо обикновено като ставане от леглото и излизане от колата, би могло да бъде затруднено. Всяко движение, което повишава коремното налягане като кашлица или други спортни дейности може да причини болка. В началните етапи човек може да продължи да спортува, но с времето състоянието се влошава.

Поставяне на диагноза спортна херния и диференциална диагноза

Правилната диагностика е ключова за лечението на болката. Това е един от основните принципи на медицинската практика и никога не може да бъде игнориран. Правилна диагноза се поставя от лекаря чрез оглед и други техники, които се прилагат за установяване причината за болка в слабинната област.

Слабинната област се намира в края на корема и началото на краката. Това обяснява защо често болката в тази област се съчетава и с болка в бедрото.

Важно! Нерядко се стига до грешки в диагнозата. Може да се дължи на различни други заболявания, които се проявяват с болка в слабините. Истината е, че често се допукат лекарски грешки при лечението на болка в слабинната област.

Често срещани грешни диагнози при спортна херния:

  • Спортната херния може да бъде погрешно диагностицирана като слабинно разтягане. Когато имате съмнение, потърсете второ лекарско мнение. Добре е да посетите лекар, който е по-опитен в спортната медицина.
  • Хроничната болка в слабините може да се сбърка и с не-бактериален простатит. Подвеждащото е това, че болката е концентрирана в слабините. Продължително дразнене на нервите в областта може да доведе до подуване. Може да се стигне до оток на простата с неизвестна причина и без наличие на бактерии.
  • Друга погрешна диагноза на спортната херния е друг вид херния, наречена ингвинална. Най-нежелателното, което може да се случи е стигане до операция, без да има ингвинална херния.

Повечето пъти спортната херния се бърка с друго заболяване, причиняващо болки в слабинната област – увреди на гръбначния стълб, на тазобедрената става, корема, генито-уринарната система. Някои лекари препоръчват почивка, поставяне на студен компрес с лед и повдигане. Състоянието може да се лекува с противовъзпалителни средства, дори стероидни лекарства, които да облекчат симптомите. Ако болката продължава се препоръчва преглед от друг медицински специалист.

За да се избегнат грешки, някои специалисти насочват пациента за изследване с ЯМР (ядрено-магнитен резонанс). Тази диагностична процедура може да разкрие разкъсване на тъкан или сухожилие. Това ще подмогне правилното диагностициране на състоянието.

Лечение на спортната херния

Както и при всяко друго състояние, грешната диагноза води до забавяне на лечението и излишно удължаване страданията на пациента. Това, с което болният може да помогне за правилно лечение е да наблюдава състоянието си и това, как се повлияват оплакванията от лечението. Ако има съменения за правилната диагноза е добре да ги сподели с лекуващия лекар, като това би спомогнало за навременната и правилна диагноза на хроничната слабинна болка, а тя безусловно ще допринесе за успешно лечение и бързо възстановяване.

Лечението може да бъде консервативно при условие, че травмата не е тежка. При по тежки случаи единствената алтернатива е хирургично лечение. Във всички случаи лечението трябва да се съпътства от почивка, след която тренировките трябва да се възобновят постепенно. От 65% до 90% от атлетите успяват напълно да се върнат към своята спортна дейност след периода на възстановяване от операцията.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)