Болка при травми - предпазване и лечение с обезболяващи

Едно наистина обезкуражаващо нещо в хубавите тренировки е болката: рамо, лакът, коляно – почти всеки го боли по нещо. И да – „без болка, няма успех”: един известен цитат, който има по-скоро мотивационна страна и едва ли авторът му (вероятно някой трениращ) е имал предвид буквално да ви боли всичко, да сте натрошени и да ходите с патерици до фитнеса.

Болка при спортни травми и лечение.Онзи момент със загрявката

Сценарият е до болка познат – влизате, правите си карта, гордо пристъпвате, пиете глътка вода, почвате и изведнъж нещо изхрупва. Едно много популярно твърдение все повече се отхвърля – „Травмите стават при големите килограми”. Всъщнот да - такива травми се получават, но трениращият е по-предпазлив.

Именно малките килограми (при загрявка само с лост или леки дъмбели) водят до най-глупавите травми, защото тежестите се подмятат, тласкат се прекалено бързо или се преразтяга при движенията. Едно нещо е много неприятно през студените месеци- измръзналите крайници са още по-податливи на травми при трениране.

Препоръчваме ви да постоите на топло преди да отидете на тренировка. Не е зле и да си намятате шал и качулка/шапка, докато стигнете залата, защото и вратът е много податлив на травми и схващания. Спортуващи с болки в коленете масово се подобряват след носенето на най-обикновени ластични бинтове за колене.

Китките и пръстите на ръцете ви участват в почти всички упражнения, но ако не се направи заслужената им загрявка, може и тук да се получат неприятни неща. Изобщо топлите стави са по-малко податливи на травми, а и се лекуват по-бързо.

Болка

И тъй като никой не е застрахован, ето че може да ви се наложи да поспрете с тренировките, именно заради някакво неприятно усещане. Спортните травми са от различен характер – повечето са в компетентността на спортните лекари и ортопедите, но има и такива, за които трябва да потърсите хирурзи, невролози, кинезитерапевти и др.

За щастие – с повечето контузии може да се справите ефикасно с някои собствени познания. Тук ще ви запознаем и с механизма на възникване на болката и някои обезболяващи.

Остра и хронична травма

Остро настъпилите травми са най-честата причина за болка при спортисти. Те възникват в резултат на внезапни, резки и травматични изменения във функцията или структурата на човешките тъкани, а болката може да се появи веднага или до няколко часа след действието на увреждащия фактор. Повечето такива контузии се причиняват от директен удар или в резултат на падане, притискане и усукване. При острите травми е очевидно каква е точната причина за контузията. При тях се наблюдават добре изразени признаци като болка, чувствителност, зачервяване, подуване и затопляне.

При леки травми на меките тъкани като мускули, сухожилия, ставни връзки и др. с голям успех се прилага методът R.I.C.E. (Rest, Ice, Compression and Elevation):

  • Почивка. Осигурете на неподвижен, за да осигурите неговото възстановяване. Трябва да изминат няколко седмици преди отново да натоварвате ходилото си с лека физическа дейност.
  • Лед. Сложете лед веднага след травмата, за да намалите отока. При възможност приложете лед върху засегнатия участък поне 3 пъти дневно за около 15 минути. Ако усетите изтръпване, прекратете изстудяването. Не използвайте лед, ако страдате от диабет или неврологичен и съдов проблем.
  • Пристягане. Използвайте еластичен бинт, за да стабилизирате крайника за поне няколко дни. Не го превързвайте твърде стегнато и през нощта.
  • Повдигане. Сложете крака си върху подложка, така че да се намира по-високо от нивото на вашите гърди.

Хроничните травми възникват и се развиват коварно, неусетно във времето. Те са резултат от дългодействащи физични фактори като системни претоварвания, стереотипни движения, чести и нелекувани наранявания или болести. Хората често ги пренебрегват, тъй като хроничните травми предизвикват нетолкова манифестни симптоми, но пък затова водят по-често до сериозни усложнения.

Независимо от типа травма, в лечението й могат да бъдат приложени т.нар. болкоуспокояващи от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС).

Нестероидни противовъзпалителни средства

Нестероидните противовъзпалитени средства (НСПВС) имат основно противовъзпалителен, аналгетичен (обезболяващ) и антипиретичен (против висока температура) ефект. Те са свързани главно с инхибиране(потискане) на циклооксигеназите (ензими, които създават инициаторите на болката) и потискане метаболизма на арахидонова киселина, респективно синтеза на простагландини и тромбоксани (вещества, които се отделят от увреждането на клетките в тъканите, като те водят до разширение на кръвоносните съдове, водят до оток и зачервяване и се възприемат от нервните окончания).

Установени са три изоформи на циклооксигеназата – COX-1, COX-2 и COX-3. Първият участва в регулацията на тъканната хомеостаза и неговата активност при възпаление се повишава едва от 2 до 4 пъти. Но пък изоформата COX-2 нараства много – от 10 до 20 пъти. COX-2 е отговорна за синтеза на инфламаторни простагландини (вкл. PGI2) и тромбоксани (пояснихме по-горе).

Инхибицията на COX-2 е преди всичко време-зависима, поради което противовъзпалителният ефект на НСПВЛ нараства с времето. Противовъзпалителният ефект на НСПВЛ се дължи главно на инхибиране COX-2 и намаляване на синтеза на съдоразширяващи простагландини (PGE2, PGI2) във възпалените тъкани. По този начин се намалява и отокът. Обезболяващият ефект се обяснява с намаляване продукцията на простагландини, при което отслабва чувствителността на болковите нервни окончания към брадикинин, хистамин, 5-HТ и други вещества, които се отделят при травми и възпаления.

Към НСПВЛ се отнасят препарати, представляващи производни на киселини (салицилова, фенилоцетна, пропионова и др.)

  • салицилова: Acetylsalicylic acid, Methylii salicylas (външно)
  • фенилоцетна: Aciclofenac, Diclofenac, Lonazolac
  • индолоцетна: Indometacin, Sulindac
  • пропионова: Ibuprofen, Dexketoprofen, Flubiprofen, Ketoprofen, Naproxen

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Тагове: болка