Охлузване - лечение и предпазване

  • външен слой (епидермис) с предимно защитни свойства
  • вътрешен слой (дерма), който осигурява еластичността и твърдостта на кожата.

Опасните охлузвания често се съпътстват с разкъсно-контузни рани и са характерни за колоездачите при падането им върху асфалт, особено за хората, запалени по екстремното каране на колело и мотоциклетистите. В тези случаи охлузването често се назовава с понятието „асфалтова екзема”. Логично при тях се наблюдават по-тежки падания, които са силно болезнени и се съпътстват с пълната картина на разкъсно-контузната рана, и често с увреди на подлежащите тъкани. Въпреки това в спортната практика повечето охлузвания са повърхностни и не засягат дермата и затова кървенето е оскъдно. Те обаче са силно болезнени поради големия брой засегнати нервни окончания.

Лечение на охлузвания

Утвърдилият се метод за лечение на охлузванията е почистване на раната с вода и сапун или, ако имате на разположение, със слаб антисептик като кислородна вода. При по-сериозни охлузвания рани Вашият лекар може да Ви посъветва да намажете засегнатия район с антибиотик и да покриете раната със суха марля.

Тежките наранявания трябва да бъдат задължително прегледани и почистени от медицинско лице. За да намалите шансовете от инфекции, първо почистете добре засегнатия участък от кожата, като премахнете мръсотията и мъртвата тъкан. Най-добре е да промиете раната с физиологичен разтвор под леко налягане, но и водна струя от мивката би свършила добра работа. Раната трябва да е напълно почистена. В краен случай остържете нежно с марля раната, като внимавате да не причините по-големи увреди на тъканите. Покрийте раната с превръзка, която е прикрепена към суха и здрава кожа. Не забравяйте да сменята превръзката и да я поддържате влажна. Влажната среда подпомага зарастването, подобрява формирането на тъканите и предпазва раната от инфекции.

Уверете се, че сте имунизирани против тетанус и периодът от последната Ви ваксинация не е повече от 10 години. В противен случай и по преценка на лекар се прилага профилактично третиране със противотетаничен серум.

Дълбоки наранявания

Докато почиствате раната, Вие трябва да се „оглеждате” за по-дълбоки рани, които могат да се нуждаят от зашиване. Дълбоките рани с неравни ръбове и тези, които продължават да кървят след 15-минутно претискане, задължително се шият от лекар. Ако се съмнявате, дали раната трябва да за зашие, по-добре е да се консултирате със специалист.

Заздравяване на охлузванията

След охлузване слоевето на повредената кожа ще заздравят, започвайки от най-дълбоките слоеве към повърхностните и от външните ръбове към центъра. Докато трае процеса на заздравяване, раната може да изглежда розова или дори малко червеникава, но с времето ще се формира нова кожа. Ако раната стане червена и се появи болка, сърбеж или парене, може тя да се е инфектирала, затова се обърнете възможно най-бързо към лекар.

Предпазване от охлузвания

охлузванията и разкъсно-контузните рани могат да се предотвратят чрез носене на предпазни налакътнеци и наколенки или чрез покриване на най-уязвимото място с парче плат.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.00 (1 глас)