Силова и кардио тренировка в един ден

Добре ли е да изпълняваме кардио и упражнения със свободни тежести в един ден?

Този въпрос буди изненадващо много спорове в спортните среди. Голям брой атлети, както и техните треньори са стигнали до заключението, че аеробните упражнения намаляват способността на мускулите да растат, ако се изпълняват в близък времеви интервал със силовите (резистивните) тренировки. Аналогично мнозина считат, че силовите тренировки, изпълнявани на същия ден, намаляват издръжливостта при аеробните тренировки.

Този феномен, известен още като "мускулна интерференция" или "тренировъчен антагонизъм", е чест повод за дискусия във фитнес форумите. До днешна дата обаче повечето мнения са базирани на неясни доказателства или просто предположения.

Независимо от това, група изследователи от университета МакМастър в Онтарио, Канада и в Каролинския институт и други шведски институти са провели две независими проучвания с цел доказване на широко разпространената идея, че по-добре за спортната форма е изпълняването на един тип тренировка за деня.

Двете групи доброволци били коренно различни. В Швеция участниците в проучването били здрави и активно спортуващи млади мъже, докато канадските доброволци били на средна възраст и водели заседнал начин на живот с минимална физическа активност.

Макар и да били подложени на различен комплекс от натоварвания, резултатите от биопсичното изследване на мускулната тъкан в двете групи били подобни.

"Нашата хипотеза беше, че ще видим по-сериозен отговор към всяко упражнение, изпълнявано индивидуално" твърди Стюарт Филипс, професор по кинезиология в МакМастер и супервайзер на канадското проучване. Той конкретно допълва, че изследователите са очаквали тренировките за издръжливост значително да повлияят енергийното производство в мускулните клетки, докато силовите тренировки ще увеличат протеиновата синтеза в мускулите - първата стъпка към увеличаване на мускулната маса.

Комбинираните тренировки, според предварителната хипотеза, би трябвало да нарушат поне един от тези механизми като физиологично един от отговорите би трябвало да доминира и превалира над другия.

Това обаче не се е случило.

С други думи аеробните (кардио) тренировките може да предшестват на същия ден резистивните упражнения без опасност от компроментиране на изграждането на мускулна маса, заключват изследователите от двете проучвания. И обратно - ако предпочитате първо да изпълните своята силова тренировка, това няма да има негативни последствия върху издръжливостта по време на аеробните упражнения.

Тези открития са изключително важни за атлетите, които замислят сериозни и многокомпонентни тренировъчни режими. Но те имат и приложени за тези от нас, които са били, поне досега, "невежи" за потенциалното съществуване на тренировъчен антагонизъм. Изглежда, че все още можем да останем "блажено" незаинтересувани от него.

 

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)