Мазила за болки (ревулзивни лекарства)

Болката не е чужда на никого. Дали при неправомерно натоварване или преразтягане, или привидно без видима причина, всеки от нас се е оплаквал от болки в ставите, мускулите и сухожилията - т.нар. меки тъкани.

Мазила за болка.В този материал ще обърнем внимание на предпочитаната от много хора с болки форма на медикаментите (а и по-щадяща за стомаха) - мазила срещу болка, наричани ревулзивни лекарства или ревулзанти.

Състав и действие

В състава на класическите ревулзивни лекарства се включват етерични масла (терпентиново, евкалиптово, лавандулово, ментово, розмариново, синапено, терпентиново) и техни активни съставки (ментол, евкалиптол, тимол), които при локално приложение активират различни рецептори в кожата (болкови рецептори, терморецептори). Тези рецептори изпращат сигнали до мозъка, който по рефлекторен механизъм потиска болката. Получава се т.нар. отвличащо действие.

Ревулзивните средства, освен мекотъканната болка, благоприятно повлияват редица заболявания и синдроми (ставен и мускулен ревматизъм, артралгии, миалгии, лумбалгии, невралгии, главоболие, мигрена).

Важни активни съставки на по-новите мазила при болка са ибупрофен, флуфенаминова киселина, метилов салицилат и други НСПВЛ, с което се постига допълнителен локален аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

Какво да изберем в аптеката

И ето, че отивате до местната аптека. И какво виждате там? На рафта има толкова много обезболяващи - кой от тях мирише най-поносимо, оставя ли петна по дрехите? И най-важното - ще свърши ли работа? По-горе ви изброихме основните съставки в ревулзантите - разликите в голяма част от продуктите, които ще ви предложат, са в процентите активно вещество и допълнителните (ароматизиращи) съставки.

 • Съдържащи diclofenac са Волтарен™, Фелоран™, Диклак™ и др. респективно в концентрации 1.16% , 1% и 5%.
 • Съдържащи ketoprofen са Топогел™, Профенид™, Фастум Гел™ и др. – всички в концентрации от 2.5%.
 • Съдържащи ibuprofen са Ибутоп™, Дийп Рилийф™ и др.

Има продукти, в които са добавени повече ментол, камфор или евкалиптово масло и дават усещане за горещо или студено и действат успокояващо:

 • Ne-OX™ например съдържа камфора, съставки от индийски растения и др.
 • Перскиндол™ съдържа лавандула, мента, изоприлов алкохол и др.
 • Мобилат крем™ съдържа алкохоли, восъчно спиртна-маз и др.
 • Ревулзан™ съдържа камфора, лавандулово масло, лютива мента и др.

Може би най-малката група местни аналгетици са тези, които съдържат капсаицин- веществото, даващо усещането за люто в лютите чушки. Тези продукти се срещат по-рядко – като Zosrix™ , Capsaicin-P™ , No Pain™ и др.

Препоръки за приложение

Бъдете изключително внимателни при нанасянето на всички ревулзанти (особено тези с капсаицин), защото всички те се нанасят само върху здрава кожа (не и върху лигавици и наранени участъци). После добре си измийте ръцете, тъй като попаднало в очите, лекарството може да причини неприятно парене и обилно сълзене. Поради тази причина и не ви съветваме да ги прилагате при деца. За най-добре първо се консултирайте с лекар.

Ако ефектите от мазилата не са осезаеми може да пробвате някои от формите под формата на таблетки, които се предлагат без лекарско предписание. За тях бъдете внимателни при проблеми със стомаха и спазвайте посочените дози. Запомнете, че таблетните форми diclofenac, nimesulid и много други НСПВС се предлагат само по лекарско предписание и това не е никак случайно.

И като обобщение:

 • Най-добрият начин да не страдате от контузии е да сте по-предпазливи
 • Не подценявайте студеното време и се обличайте добре
 • Починете си след травма адекватно (колкото е достатъчно) и не бройте дни или седмици
 • Ревулзантите са облекчение, но не и панацея
 • Използвайте всякакви лекарства разумно

{rt}

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3.3333333333333 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.33 (3 гласове)