Как ароматазните инхибитори навлязоха в спорта

Всеки трениращ, който се е изкушавал от анаболните стероиди си е задавал въпроса – „Ами, от това може ли да ми стане нещо?” Отговорът със сигурност е – „Да”.

Фитнес и ароматазни инхибитори.И докато пластичните хирурзи планират разкрасителната интервенция на някоя фолк-певица, вече не са рядкост и операциите по повод гинекомастия.

Тестостерон, гинекомастия и ролята на ароматазните инхибитори

Тестостеронът, за който и децата знаят, че качва сила и мускулен размер, е приет някак не на сериозно. За милиони трениращи нещата са прости, но уви. За всички деривати на тестостерона, заедно с примамливите им характеристики и сладкодумните им продавачи, важи правилото ”голяма доза– голяма реакция”. Но доза от около 100мг тестостерон седмично задържа ендогенната синтеза (производството в тестисите) на тестостерон и всъщност не увеличава значимо концентрацията му в кръвта.

Дори идва момент, в който допълнителната доза носи минимални ползи и огромни вреди. Терапевтичното „умерено” далеч, далеч се разминава с онова „умерено”, което ще чуете, като ви продават препарата (справка прочетете си листовката, ако имате изобщо такава). Дори при „умерен” прием, често се получава голямо задържане на вода, качване на мазнини и гинекомастия.

Това се дължи на покачването на естрогена, който е продукт от следващото стъпало на биохимичното превръщане на излишен тестостерон и други сходни съединения, получени от стресиращите за организма отвън вкарани вещества. Ензимите, извършващи процеса на превръщане, се наричат ароматази.

Ароматаза, тестостерон и естрогени.

Всъщност, естрогените не са чак толкова лоши хормони - те подмладяват, подобряват настроението и половото влечение... при жените. За мъжете те са нещо, което трябва да е в минимални концентрации в кръвта, иначе тялото се третира, като женско и се развиват присъщите за жена вторични полови белези: мастната тъкан около зърната, промяна на окосмението, гласа и др.

Естрогеновите нива може да са завишени при мъже не само при прием на анаболно андрогенни стероиди - първичният синдром на Kleinfelter, вторичния синдром на Kleinfelter при напреднало чернодробно заболяване, някои гинетични нарушения на абнормно полово развитие, ендогенен хиперестрогенен статус, всяко заболяване, водещо до тестикуларна атрофия, или като отговор на медикаменти, като например дигиталис и марихуана.

Ароматазни инхибитори и рак на гърдата

Всичко дотук касаеше гинекомастията. Естрогенът е нещо по-скоро ненужно за мъжа, но не и за жената...до деня, в който се оказа, че едно значимо за женската популация заболяване - ракът на гърдата (някои форми), се влияе от естрогена и прогестерона. Туморните клетки растат по-бързо при по-високи нива на хормони, към които са чувствителни. Именно заради рака, а не гинекомастията (ако някой си го е помислил), се насочиха усилията на лекари и фармаколози от цял свят за решаване на проблема с високите нива на женски хормони.

И така последните 10-15 години се появи нов клас препарати - ароматазни инхибитори (означаващо потискащи действието на ензимите ароматази) – Anastrozole, Letrozole и др. Сходно-действащ препарат с по-различен механизъм е Tamoxifen - той блокира рецепторите за естроген. Exemastane, Formestane са други сходни успешно прилагани. За метастазите при рака на гърдата и Къшинг синдром се въведоха препарати, като Aminoglutethimide. Анаболен стероид, който попадна в листа за лечение на тумори е Drostanolone.

Като цяло от всички посочени Tamoxifen намери особено широко приложение, тъй като естроген-зависими са 80% от карциномите на гърдата, а той се използва при тези форми. Използван в срок от 2 до 5 години, в дневни дози 10-20мг, той получи уважението на повечето лекуващи лекари, защото освен всичко има антихиперхолестеролемичен ефект и намалява честотата на миокардния инфаркт у жени с карцином на гърдата.

Ароматазните инхибитори в спорта

Ароматазните инхибитори и сродните им препарати примамиха и много употребяващи анаболни стероиди, защото в това се виждаше решаването на проблема с гинекомастията. Има и друго съсловие мъже, които можеше да видят полза от тези нови препарати- възрастни с подобна картина, но в резултат от андропауза „мъжка менопауза”- сенилна гинекомастия. Някои нелегални търговци на стероиди дори рекламират ароматазните инхибитори сред неизползващите анаболи, като подходящи за засилването на ефекта от тренировките и диетата.

Дългият списък на страничните ефекти

Но вълшебно хапче няма и скоро много от приемащите ароматазни инхибитори се увериха в посочените нежелани лекарствени реакции:

  • спад на либидото,
  • депресия,
  • повишен риск от белодробна емболия, инфаркт и инсулт.

Докладвани са случаи на засягане на зрителния апарат като промени в корнеята, катаракта и ретинопатия. Употребата на тамоксифен е свързана с промени и разстройства в чернодробната функция и понякога с по-тежки чернодробни нарушения, като мастна дегенерация на черния дроб, холестаза и хепатит. Остеопорозата, която е особено характерна за възрастни жени със занижени нива на естроген, може да се наблюдава при злоупотребяващи с развитие на остеонекроза на челюстите. Aminoglutethimide е хепатотоксичен, инхибира действието на кортизола, може да доведе до хипотиреоидизъм, обриви и други. При предозиране няма и специфичен антидот.

Да не забравяме също, че ароматазните инхибитори не премахват всички странични ефекти от приема на андрогени:

  • Агресивност
  • Акне
  • Намалено либидо
  • Стерилитет
  • Косопад
  • Увеличение на простатата и др.

Финални думи

Изобщо тези, които са се добрали до листовката на който и да е препарат от групата, ще забележат кратката характеристика на „Приложение” и дългата на „Нежелани лекарствени реакции”. С изложеното целим да покажем, че болните с показания за този тип медикаменти са в ситуация, в която ползите надвишават рисковете от употребата. Всички спортуващи и в добро здравословно състояние трябва да са наясно, че това са сериозни лекарства и щетите върху организма може да са необратими.

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)