Тендинит на ротаторната група на рамото

Тендинитът представлява възпаление на сухожилията. Състоянието се усеща като болка и силна чувствителност около ставата, в близост до засегнатото място. Заболяването може да се появи навсякъде в тялото, но обикновено се проявява в раменете, лактите, китките и петите.

Лицевите опори може също да са причина за тендинитВъзпалението на което и да е сухожилие най-често си има причина от травматичен характер и непрестанно повтарящи се движения. Перачките, масажистите, ел. техниците и куп професии са страдащи. Но раменните контузии са присъщи на спортистите най-вече.

Кои мускули са засегнати

В раменния пояс участват мускули, образуващи общо сухожилие, което може да се възпали при тренировки със свободни тежести или собствено тегло. Четирите мускула на ротаторната група с общо сухожилие са:

Рамо
  • m. subscapularis – вътрешна ротация на рамото
  • m. supraspinatus – отвеждане на рамото
  • m. infraspinauts – външна ротация на рамото
  • m. teres minor – помага за външната ротация

Най-чести причини

Лежанка (бенч преси) - това упражнение натоварва изключително делтовидните мускули , респективно стабилизиращи раменната става и мускули от ротаторната група.

Добре познатите ни варианти с тесен, нормален и широк хват натоварват с различен акцент, но специално широкият хват особено много ангажира мускулите на раменния пояс и гърдите. Затова именно при тесен хват (използван за натоварване на трицепсите най-вече) е най-малък шансът да получите бурсит/тендинит, а при широк – далеч по-голям.

Свръхразтягане от:

  • Кофички - прекомерното накланяне и спускане, залюляванията и всички екзотични новопоявили се варианти на кофичките могат да ви докарат беля. Затова препоръчваме стандартните варианти при спортуващи с по-малък опит.
  • Набиранки с много широк хват - макар и не толкова честа причина го имайте предвид.
  • Пуловър с дъмбел,- не , от него не ви става по-голям гръдния кош. Това упражнение изпълнено с малка тежест и правилно, носи много повече ползи от вреди, но лошата техника може да ви докара травма от описания тип.
  • Раменни преси над глава - вариантът пред глава е по-щадящ в случая, затова препоръчваме него, но внимавайте с ширината на хвата.

Oплаквания

От тендините не се умира и най-хубавото е, че често почивката и коригирането на тренировката решава проблема.

Клинична картина - късна болка около рамото (часове, дни след тренировката), която е тъпа до стрелкаща при отвеждане на ръката. Болката се чувства отпред най-често и върви към лактътя или ключицата . Усеща се при битови дейности , като оправяне на легло, преобличане, спане в/у травмираното рамо и др.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако преустановите временно тренировките, е много вероятно да се възстановите напълно и доста по-нататък да се "обади" травмата.
Това, което ще ви докара при лекаря, няма да е болките при някое упражнение, а дискомфорта през деня.

Препоръчително е да се консултирате, но запомнете, че никое лекарство няма да ви избави, ако не се щадите и не коригирате грешките в тренировката.

Възможни са усложнения, които да влошат качеството ви на живот, затова обмислете дали спортните ви цели си струват. Спортувайте разумно.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)