Хемороиди и спорт

Хемороидите не спадат към любимите теми за разговор на повечето хора. Те са повод за страдание, което почти винаги се пренебрегва, скрива или се приема за срамно; страдание, което често съпътства човек до края на неговия жизнен път.

Хемороиди и спорт.Статистиката показва, че около 75% от населението на развитите страни ще изпитат симптоми на хемороиди в определен период от своя живот, но по-малко от 10% ще потърсят лекарска помощ. Най-често засегнати са хората на възраст от 40 до 65 години.

Но хемороидите не са привилегия само на старците. Затлъстяването, заседналият начин на живот и „компютъризацията” на населението в комбинация с наследствена предразположеност неминуемо водят до по-ранна изява на заболяването. Към рисковите фактори спадат и тренировките със свободни тежести, особено когато не се изпълняват правилно.

Какво представляват хемороидите

Хемороидите (наричани още „варикозни вени на ануса и ректума“) представляват разширени кръвоносни съдове, които са разположени отвътре или отвън на ануса. В зависимост от разположението си се различават:

  • външни хемороиди - разполагат се отвън около и до ануса (под външния анален сфинктер) и са покрити от чувствителна лигавица или кожа.
  • вътрешни хемороиди - намират се вътре в аналния канал (над външния анален сфинктер). Кървят обикновено без болка, с ясна кръв и излизат навън след дефекация. Ако се възпалят стават силно болезнени.

Симптомите са кървене по време и след изхождане (алено червена кръв!), болка, усещане за излизане навън на хемороидите, сърбеж около ануса, наличие на болезнени възелчета.

Хемороиди и фитнес

Силовите (резистивните) тренировки са нерядка причина за появата и развитието на хемороиди при по-млади и предразположени спортисти. Предпоставка за това са тренировките с големи тежести и неправилното дишане при изпълнение на упражненията. Когато човек задържи въздуха си по време на активната част от повторението, налягането в коремната кухина се покачва и може да достигне до екстремни стойности. Това води до кръвонапълване на хемороидалните вени в близост до ануса, а в последствие - и до тяхното трайно разширяване.

Повишеното коремно налягане е основен рисков фактор за появата и развитието на хемороидите.

Ако вече страдате от хемороиди, е добре да преустановите вдигането на тежести до тяхното излекуване. Покачването на коремното налягане по време на силовите тренировки може да се сравни с напъването при голяма нужда.

Правилното дишане е ключът към профилактиката на хемороидите при спортисти

За целта атлетът трябва да си поема въздух преди вдигането на тежестта и издишайте по време на активната част на повторението. Не трябва да се задържа никакъв въздух в края на повторението.

Съвет: оставете големите тежести на професионалистите.

Ползи от спорта при хора с хемороиди

Важно за хората с този проблем е да спазват по-активен двигателен режим, като особено полезни са ходенето, йогата, бягането, аеробиката, тенисът и най-вече плуването. Плуването съчетава полезния ефект на двигателната активност върху разширените кръвоносни съдове с този на относително ниската температура на водата.

От полза за хората с хемороиди ще бъде и редовното изпълнение на йогийската поза "свещ". За целта от легнало положение на гръб краката и тазът се повдигат вертикално нагоре, а свитите в лактите ръце служат за подпора на хълбоците. Престоят в това положение води до подобрено връщане на кръвта от хемороидите към сърдечния мускул, с последващо предотвратяване на кръвен застой в тях. Тази поза обаче е противопоказана за хора с високо кръвно налягане, с глаукома (повишено вътреочно налягане) и с по-напреднали атеросклеротични промени на мозъчните артерии.

Някои специалисти съветват своите пациенти да изпълняват редовно упражненията на Кегел, които укрепват мускулите на тазовото дъно.

В заключение редовната и умерена физическа активност би могла да предотврати появата и развитието на заболяването.

{rt}

Използвана литература:

  • Hemorrhoids, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), National Institutes of Health (NIH)
  • Weightlifting & Hemorrhoids, LiveStrong.com
  • Baker H. Hemorrhoids. In: Longe JL, ed. Gale Encyclopedia of Medicine. 3rd ed. Detroit: Gale; 2006: 1766–1769.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)