Цистеин

Цистеин е неесенциална аминокиселина, т.е. може да бъде синтезиран самостоятелно от човешкия организъм.

аминокиселина цистеинЦистеинът е една от малкото аминокиселини, които съдържат сяра в състава си. Тази особеност му придава свойството да се свързва по специален начин и да поддържа структурата на белтъците в тялото. Освен това тялото използва цистеина за изграждането на друга аминокиселина, наречена таурин.

Съществува ли състояние на дефицит на цистеин?

Според някои проучвания нивата на аминокиселините цистеин и глутатион в кръвта са ниски при хора, заразени с вируса на HIV. Цистеинът има важно значение за правилното функциониране на имунната система. Ето защо е спорно, дали цистеиновият дефицит допълнително допринася за влошаване на състоянието на болните от HIV или е резултат от имунната супресия, причинена от тази инфекцията.

Къде може да открием цистеин?

Тялото синтезира цистеин от метионин и други междинни метаболити.

Цистеинът, аминокиселината с помощта на която се образува ацетилцистеин, се съдържа в повечето богати на белтък храни като:

  • месото
  • рибата
  • яйцата
  • млечните продукти
  • соята
  • ядките

Съществуват ли странични ефекти от приема на цистеин?

Не са съобщени сериозни странични ефекти на ацетилцистеина. Изолирано малко проучване показва, че дневният прием на 1,2 или повече грама цистеин може да доведо до оксидативни увреждания. Огромни количества цистеин могат да бъдат токсични за нервните клетки.

За производството на цистеин в организма е нужен редовен прием на аминокиселината метионин чрез храната.

Не са описани взаимодействия на цистеин с други лекарства.

Дозировка и препоръки

Повечето хора не се нуждаят от допълнителен прием на цистеин под формата на хранителна добавка. Почти нищо не се знае за подходящите дневни дози на цистеина, тъй като почти всички проучвания до момента са проведени с ацетилцистеин, а не със самия цистеин.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)