Мед - храната на боговете

Поради своите вкусови и хранителни качества, медът е един от най-ценните хранителни продукти, познат на човечеството от дълбока древност - с пчеларска дейност са се занимавали египтяни, индийци, гърци, китайци и римляни. Още древните лекари и философи са го считали за чудодейно средство за здраве и дълголетие. Мед, намерен при археологически разкопки в Египет изцяло е запазил полезните си свойства.пчелен мед - храната на боговете

България е на последно място от страните в ЕС по консумация на мед - около 500 грама годишно на човек. Организаторите на най-големия в Европа панаир на пчеларството съобщават, че консумацията на мед в световен мащаб се преоткрива.

Състав

Пчелният мед е натурален и сладък хранителен продукт, който се получава от няколко вида пчели. Те събират нектар и растителни секрети, които обогатяват с ензими и складират във восъчните пити.

Сладкият вкус на меда се дължи на монозахаридите фруктоза (около 38,5%) и глюкоза (31%). Други негови компоненти са вода, органични киселини, аминокиселини (около 20 на брой), белтъчни вещества, минерални вещества (калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий), витамини - B1, B2, B3, B6, K, C, E. 1 г мед се равнява на 3 ккал.

Видове мед

Според вида на растенията от които е събран нектарът, медът бива полифлорен (от различни растения) и монофлорен (предимно от един вид растения). Установено е, че медът приема хранителните и лечебни свойства на растенията, от които е получен. Най-разпространените в България видове мед са:

 • Акациев мед
 • Липов пчелен мед
 • Многоцветен (билков) пчелен мед
 • Манов мед
 • Мед от магарешки бодил

Лечебни и козметични свойства на меда

Пчелните продукти и респективно медът са широко използвани в козметиката и народната медицина. Пчелният мед съдържа биостимулатори, т.е. вещества, които повишават тонуса на организма. Спортисти, които приемат мед преди състезания или по време на почивките по-бързо възвръщат мускулната енергия. Препоръчва се приема на мед от хора, които са боледували продължително време за бързо възстановяване на силите.

Известно е, че изчерпването на запасите от глюкоза в кръвта (хипогликемия), водят до влошаване на мозъчната дейност и разсеяност. В този ред на мисли при състояния на хипогликемия фруктозата и глюкозата в меда контролират нервната дейност, понижават кръвното налягане, нормализират сърдечната дейност, усилват диурезата и повишават кръвосъсирването. Фруктозата има предимство пред глюкозата като енергиен източник при редица болестни състояния (диабет, кетози, заболявания на черния дроб). Въпреки това трябва да се има предвид, че медът (подобно на обикновената захар) повишава кръвната захар и прави контрола й по-трудна задача при диабетици.

Проучвания с мед от манука са установили, че медът има антибактериални свойства и може да се използва като помощно средство при лечение на редица заболявания като дуоденални язви (срещу H. pylori), гинекологични проблеми, гастрит, проблеми с дихателните пътища, естествено без да замества медикаментозната терапия. Комбинацията от мед и канела води до понижаване нивото на холестерола и укрепване на сърдечния мускул. Всекидневният им прием намалява риска от инфаркт. В древността се е вярвало, че хората след 45 години могат да удължат живота си, ако приемат мед с орехи и мляко. Консумацията на природното злато не само помага при лечението на настинки, но ги и предотвратява.

Медът съдържа веществото дефензин, което се счита за естествен антибиотик. Като част от имунната система на пчелите, то се бори ефикасно с болестотворните бактерии. Според други автори антибактериалната му активност се дължи главно на натрупването в него на водороден прекис. Във всички случаи антибактериалното му действие е доказано в борбата срещу паразита Трихомонас вагиналис, предизвикващ хронични възпаления във влагалището на жената и пикочния канал на мъжа. Медът ускорява храносмилането и подобрява метаболизма, също така води до повишаване нивото на хемоглобин в кръвта. Той притежава почти същото pH като това на кожата и поради тази причина е ефикасен неин защитник.

Медът се справя отлично при изгаряния, рани и кожни заболявания, тъй като активира кръвообращението и стимулира храненето на тъканите. Известен е т.нар благ мехлем, съдържащ пчелен восък. Намазан върху рана, той предизвиква обилна секреция, която води до почистването и стимулира образуването на епидермиса, при което раната заздравява.

Като натурална съставка, той се използва за производството на много козметични продукти - кремове за ръце, шампоани, балсами и маски за коса, лосиони за тяло, пяна за вана и други. Медът е нежен към напуканите устни - с едно намазване те бързо омекват. Все повече популярност добива масажът с мед, който действа тонизиращо и се включва към антицелулитните програми. Тази процедура подобрява кръвообращението на кожата, почиства порите, отстранява мазнините и чрез биологичноактивните си съставки извлича токсините. Медът действа лечебно на ръцете и ноктите – кожата става по-нежна, а ноктите – по-здрави чрез маска от природния продукт.

Въпреки целебните си свойства, медът не е заместител на медикаментозното лечение!

Препоръчителна дневна доза

Трябва да се има предвид, че медът е висококалоричен – в 100г продукт се съдържат 300 калории. За възрастни хора оптималната дневна доза е между 50 и 80г, а за деца 30-40г.

Опасения

В меда нормално се съдържат ботулинови ендоспори, които не представляват проблем за възрастния организъм, тъй като се унищожават от храносмилателните сокове. Ето защо мед не се дава на новородени и кърмачета, тъй като тяхната храносмилателна система не е напълно развита, а и той е силен алерген и може да съществува индивидуална непоносимост към него.

В изключително редки случаи медът може и да бъде токсичен. Това се дължи на алкалоида андромедотоксин, намиращ се в нектара на медоносното растение рододендрон понтикум (зеленика). Андромедотоксинът може да увреди функцията на централната нервна система и парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система.

Как да го съхраняваме и консумираме

Качеството на меда най-добре се запазва при температура около 10° С, в стъклен съд със затворен капак на сухо и тъмно място. Най-големият му враг е светлината и затова трябва да се съхранява в затворени шкафове, изолирани от слънчевите лъчи. Препоръчително е медът да не се консумира директно с лъжица, а разтворен в топла вода, тъй като предизвиква дразнене на стомаха, особено при децата. Ако е кристализирал, препоръчително е да се консумира без да се разтопява или ако това се прави да бъде на водна баня при температура не повече от 40° С. Захаросан мед означава ниско съдържание на вода в него. При прекомерно загряване в него се образува канцерогенното вещество ХМФ /хидроксиметилфурфурол/.

Как да си купим качествен мед

Някои търговци добавят нишесте или брашно на незрелия мед, за да му придадат добър вид. Това обаче се оказва не само на вкуса му, но и на лечебните му свойства. Качествена реакция за разпознаване на хубавия от лошия мед е добавянето на капка йод и вода в една супена лъжица мед. Ако има налични примеси, консистенцията придобива син цвят.

Авицена е казвал: "Ако искаш да запазиш младостта си, задължително яж мед".

{rt}

Използвана литература:

 • J Agric Food Chem., Anti-oxidant Capacity of Honey from Various Floral Sources Based on the Determination of Oxygen Radical Absorbance Capacity and Inhibition of in vitro Lipoprotein Oxidation in Human Serum Samples, Gheldof, N., and N., J. Engeseth, 2002.
 • Somal, N. Al, et al. Susceptibility of Helicobacter pylori to the antibacterial activity of manuka honey. Journal of the Royal Society of Medicine, Vol. 87, January 1994, pp. 9-12
 • Allen, K.L., et al. A survey of the antibacterial activity of some New Zealand honeys. J. Pharm. Pharmacol., Vol. 43, 1991, pp. 817-22
 • Onyesom I. Honey-induced stimulation of blood ethanol elimination and its influence on serum triacylglycerol and blood pressure in man. Ann Nutr Metab. 2005;49:319-24.
 • Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food. 2004;7:100-7.
 • Ladas SD, Haritos DN, Raptis SA. Honey may have a laxative effect on normal subjects because of incomplete fructose absorption. Am J Clin Nutr. 1996;62:1212-5.
 • Snowdon JA, Cliver DO. Microorganism in honey. Int J Food Microbiol. 1996 Aug;31(1-3):1-26
 • Снимка: nkzs
Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)