Соя

Семената на растението соя са основна част от хранителния режим на голяма част от населението в Азия. Тя съдържа ценни хранителни вещества като белтъци, изофлавони, сапонини и фитостероли. Белтъкът в соята е съставен от есенциални аминокиселини, а когато се консумирасоя заедно с ориз, соята осигурява пълноценни белтъци, които могат да заместят тези в месото.

Соята е бедна на мазнини и не съдържа холестерол.

Възможен ли е дефицит на соя?

Въпреки че не съществува състояние на соев дефицит, хората, които не консумират соеви храни, не могат да извлекат предимствата от храненето със соя, която би била полезна част от техния хранителен режим.

Други източници на съставки на соята

Относително големи количества изофлавони се включват в състава на целите соеви семена, печените соеви ядки, тофуто, соевото мляко, месните заместители, соевото брашно и някои изолати на соев протеин. Освен това изофлавоните могат да бъдат намерени под формата на хранителни добавки в капсули и таблетки.

Възможни ли са странични ефекти от консумацията на соя

Соевите продукти са безопасни за консумация в широки граници на прием. Малък процент от хората развиват алергия към соята и поради това трябва да избягват нейните продукти.

Изофлавоните в соята се приемат, че намаляват функцията на щитовидната жлеза при някои хора. Предварително изследване на соеви хранителни добавки сред японското населени твърди, че 30 грама соя на ден за период от три месеца води до леко понижение на хормона, който стимулира щитовидната жлеза. Някои участници в това проучвания са се оплаквали от неспокойство, запек, сънливост и дори ендемична гуша. Тези симптоми са обратими и са отзвучавали един месец след спиране на приема. Въпреки това други изследвания в областта показват увеличаване на щитовидната функция или не показват промяна в нейния статус. Клиничната значение на взаимодействието между соята и щитовидната жлеза остава за сега неизяснено. Новородени с конгенитален хипотироидизъм не трябва да приемат соеви продукти без предварителна консултация с лекар специалист.

Противораковият ефект на соевите екстракти е наблюдаван при повечето проучвания в областта. Този ефект се оспорва, тъй като някои скорошни изследвания показват, че при редица обстоятелства консумацията на соя може да увеличи риска от рак на гърдата. При две последователни проучвания е докладвано, че изофлавоните в соята водят до увеличение на секрецията на млечната жлеза и пролиферация на здравите клетки на жлезата ин витро. Тези две промени увеличават риска от рак на гърдата.

От 154 здрави жени в менопауза, които са приемали 150 мг соеви изофлавони на ден за период от 5 години, 3,9% са развили анормална пролиферация на тъканта, която постила матката (ендометриална хиперплазия). За разлика от тях - никоя от 144-те жени, които са приемали плацебо, не е развила ендометриална хиперплазия. Трябва да се има в предвид, че ендометриалната хиперплазия е предшественик на рака на матката, въпреки че по време на описаното проучване рак не е диагностициран. Количеството изофлавони, използвано в това изследване, е от два до три пъти по-високо от препоръчителната доза, но въпреки това не трябва да се изключва вероятността, че изофлавоните могат да причинят маточна хиперплазия. Ето защо жените, приемащи изофлавони, трябва да бъдат под подходящо наблюдение от техния лекар.

Соята съдържа фитинова киселина, която може да възпрепятства абсорбцията на минерали.

Възможно ли са взаимодействия на соята с лекарства?

Известни са някои взаимодействия на соята с различни лекарства.

В някои случаи се смята, че те водят до понижена нужда от нея – например естрогени и тироидни хормони.

В други допълнителният прием на соята трябва да се консултира със специалист – Варфарин, Теофилин, Аминофилин и Ипратропиум Бромид.

Препоръчителни дози и съвети за прием

Оптималното дневно количество соя е все още неизвестно. Експертите препоръчват да се приемат соеви продукти поне през едно хранене на ден или соеви хранителни добавки, еквивалентни на този прием.

В някои азиатски страни се консумират големи количества соя, които съдържат между 50 и 100 мг изофлавони.

При минимални количества на дозиране от 20 грама соя на ден е наблюдаван холестерол-понижаващ ефект, особено ако тя замества белтъка от месото.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)