Палео-диета

Палео диета.

Научно-техническият прогрес ни даде възможност да разришяваме своите познания за храненето, диетите и отслабването с бързината на нашата интернет връзка. Но дали новооткритията от различни сфери на науката имат практическа стойност за крайния потребител в търсене на перфектния режим?

Според последователите на палео-диетата всичко това е напразно, тъй като е нужно единствено да следваме хранителен режим, чиито неписани закони са установени още преди десетки хиляди години от пещерните хора.

Именно от този период на човешката история произлиза и името на палео-диетата („палеолит” - старокаменна епоха). Тя е известна още като диетата на „пещерния човек” или диетата на воините.

Палеодиетата е хранителен режим, който се базира предимно на консумацията на растения и месо от диви животни - точно така, както хората са се хранили преди около 15 000 години.

Последователите на режима обясняват ефективността на палео-диетата с уникалността на човешкия геном и неговата устойчивост във времето. Липсата на съществена разлика в наследствената информация на съвременния човек и неговите прародители от каменната ера е причината, поради която човешкото тяло е програмирано да се храни по един и същ начин както сега, така и преди десетки хиляди години.

Според тази теория единствено палео-диетата може да осигури на човека правилен баланс на хранителни вещества. С нея се намалява вероятността за развитие на хронични заболявания и се подобрява общото здравословно състояние.

Препоръчани храни

В диетата се включват храни, които могат да бъдат лесно набавени чрез ловуване и събиране на семена и растения:

  • месо,
  • риба,
  • други морски храни,
  • яйца,
  • семена и ядки,
  • зеленчуци,
  • корени,
  • плодове.

Към днешна дата обаче тези храни трудно могат да бъдат намерени в естествената им среда - по-голямата част от растенията са култивирани, а животните - опитомени. Това без съмнение е променило техния състав и баланса на веществата, които те съдържат.

Ето защо се налага да се задоволим с модифицирана версия на „оригиналната“ диета, която не съдържа глутен и включва храни като крехки и органични продукти, най-вече крехки меса, риба, пилешко, яйца, растения, плодове и ядки. От хранителния режим следва да се изключат всички млечни продукти, зърнени храни, захар, бобови растения, картофи, преработени мазнини и останалите храни, които са се появили в резултат на селско-стопанската революция.

Ако все пак искате да задоволите поне отчасти влечението си към сладкото, може да опитате суров мед и палмова захар, но в ограничени количества.

Някои версии на палео-диетата насърчават постенето, консумацията на сурови храни и забраняват дори доматите и патладжана. Други пък позволяват по-голям избор, включително преработени масла от някои плодове и ядки – например ленено масло и зехтин.

Как работи диетата

Поддръжниците на палео-диетата твърдят, че хората генетично са програмирани да се хранят така както са се хранили нашите далечни прародители от каменната ера, т.е. хилядолетия преди селскостопанската революция. Според тях по този начин се понижава рискът от развитие на редица хронични заболявания - затлъстяване, диабет, сърдечносъдови болести и др.

Палео-диетата е богата на крехки меса, животински продукти и растителни храни, които съдържат фибри, белтъчини и течности, които задоволяват нуждите на организма, контролират нивата на кръвна захар и предпазват от развитие на наднормено тегло и диабет тип 2.

Не е задължително да ядете по този начин през цялото време. Достатъчно е това да става в 80% от случаите.

Диетата препоръчва извършването на редовна физическа дейност, подобно на нашите прародители, които несъмнено са били много по-активни от съвременния homo sapiens.

Какво смятат експертите

Диетолозите също насърчават консумацията на свежи плодове и зеленчуци, крехки меса, както и ограничаването на захарта, солта и рафинираните храни. Освен тези храни обаче нашето съвремие ни предлага и много други продукти, които са доказали своите ценни качества - нискомаслените млечни продукти, бобовите растения, пълнозърнестите храни. Те са богати на хранителни вещества и са се превърнали в препоръчителен компонент на здравословното и разнообразно хранене.

Недостатък на палео-диетата, според част от специалистите, е и липсата на разнообразие, което превръща режима в труден за спазване, а в дългосрочен аспект – непосилен за мнозина.

Липсата на термична обработка също увеличава риска от някои инфекции и паразитози, особено в случаите на консумацията на сурово или недобре изпечено дивечово месо.

Храна за размисъл

В действителност повечето здравословни диети се основават на консумацията на непреработени растителни продукти и крехки меса, но и на приема на пълнозърнести храни, млечни продукти и бобови растения. Включването на тези храни помага да се задоволят хранителните потребности на човешкия организъм и превръщат палео-диетата в един добре балансиран и здравословен хранителен режим.

Ако тази диета ви допада и сте решени да я спазвате, осигурете си допълнителни количества калций и витамин D под формата на хранителни добавки.

Ограничаването на всички зърнени храни, млечни продукти, преработени и консервирани храни и захар най-вероятно наистина ще има положителен ефект върху теглото и фигурата. Но поради липсата на разнообразие и многото забрани, следването на всички препоръки на палео-диетата може да се окаже непосилна задача в дългосрочен план.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)