'Cheat day' - диета на изкушенията

Повечето хора смятат нарушаването на утвърдения си хранителен режим за огромен грях и дори провал. Стремейки се да избягват всички храни, заклеймени като нездравословни, те се борят всячески с желанието да съгрешат, а ако го направят изпитват непреодолимо чувство за вина. То ги кара да се самонаказват с екстремни диети или дори гладуване, за да “компенсират” своята малка стъпка встрани.

Cheat day.Всъщност това поведение вреди много повече на хранителните ни навици и дългосрочните резултати от усилията ни. Ето защо много специалисти по хранене препоръчват включването на ”cheat meal” или дори “cheat day” в хранителния ни режим.

Какво представлява

Важно е да разберем какво точно е “cheat day” стратегията, за да можем да я приложим без да застрашим здравето си. Въпреки името си “cheat day” не е равносилно на поглъщане на огромно количество “забранена” храна на дивана пред телевизора.

Идеята на тази стратегия е определяне на ден от седмицата (в повечето случаи през уикенда, когато сме по-склонни да съгрешим), през който можем да си позволим храна, която по принцип не бихме си позволили. Няма значение дали ще заменим пилешките гърди с пица или просто ще добавим десерт към едно наше типично меню, важното е да е с мярка.

По този начин си осигуряваме повече енергия за тялото, както и почивка от наложения ни хранителен режим за съзнанието.

Кому е нужно това

Включването на “cheat day” ни предпазва от неконтролирано преяждане и увеличава мотивацията ни да спазваме желания хранителен режим по-дълго.

Очакването на въпросния ден би ни помогнало да се придържаме към диетата си през останалата част от седмицата – фактът, че ще получим малка награда за усилията си ни помага да й останем верни.

Освен това чрез тази стратегия избягваме чувството на вина – хапвайки любимите си лакомства, ние все още чувстваме принадлежност към диетата си, което ни прави силни и уверени.

Когато човек постоянно консумира по-малко храна от нормално, неговият метаболизъм се забавя, сочат данни от проучвания, но съчетанието на малко количество калории през делничните дни и обилно хранене през уикенда има обратен ефект - засилената консумация на храни в събота и неделя ускорява метаболизма и тази активност се запазва и през останалата част на седмицата.

Контролираното нарушаване на диетата повишава мотивацията на отслабващите - те могат да се наслаждават на любимите се храни и напитки без да изпитват вина. Това подсилва волята на човек да се храни здравословно през делничните дни.

Спорт, НВД и хормони

След месеци на нисковъглехидратна диета и интензивни тренировки, нашият организъм лесно превключва в режим “глад” и започва да складира енергия, знаейки че тя ще е необходима през следващите дни на калориен дефицит. Настъпва застой в нашето фитнес развитие.

Лептинът е хормон, който регулира приема и разхода на енергия в човешкия организъм – той понижава апетита и повишава телесната температура. Когато организмът ни получи няколкото допълнителни калории от cheat-меню, той разбира, че не сме в режим “глад”, нивата на лептин в организма се повишават, чувстваме се сити и губим килограми по-бързо.

Някои практически съвета

  1. Планирайте вашия “cheat day” предварително – не го използвайте като извинение всеки път, когато ви се дояде нещо сладко!
  2. Променяйте вашия “cheat day” периодично – така ще предпазите организма си от привикване!
  3. Имате право на до 2 “cheat”-хранения през Вашия “cheat day”!
  4. Комбинирайте избраната от Вас “забранена” храна със здравословна – например пица и салата, а за останалите хранения през деня, изберете типичното за Вашия хранителен режим!
  5. Пийте много вода!

{rt}

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3.6666666666667 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.67 (3 гласове)