Забележка

The forum is in read only mode.

Пищене в ушите

• Anonymous
  • Anonymous's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
04 Сеп 2010 14:45 #1 от Anonymous
Anonymous COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Пищене в ушите
Здравейте, имам проблем с звънтене в ухото от 7 месеца вече, ходих на УНГ 3 пъти и на невролог също. Всички ми изписаха какви ли не видове хапчета, изпих всичко, което бяха предписали, но нищо не помогна.

На 23г. съм, 180см, 85кг.

Шума го локализирам повече към дясното ухо, като забелязвам нещо много интересно, като стисна зъбите - шуме се увеличава. Казах същото и на УНГ специалист и той каза, че сигурно проблема ми е от съдовете и нарушено оросяване, да обаче невролога ме гледа на доплер и каза, че съдовете ми били много добре и проблема не е в тях.

Шума е точно като звън и е постоянен, не е на моменти, а си го имам 24/7.
Вече започвам да се чудя какво да правя.

Интересно ще ми е да чуя мнението ви относно стискането на зъбите, защо след стискане на зъбите - шума се увеличава? Явно има връзка с проблема.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
04 Сеп 2010 22:47 #2 от Здравко
Re: Пищене в ушите
Здравейте,
Нека изходим от факта, че при стискане на зъби шумът се усилва:
1. Обичайно, когато пищенето в ушите е със съдов произход, то би следвало шумът, който чувате да е пулсиращ.
2. В друг случай шумът може да възникне в резултат на нарушение на темпоромандибуларната става (ставата, която свързва долната челюст с горната челюст и се намира точно пред ухото). В такъв случай обаче, човек (често) съобщава за претърпяна предшестваща травма, силно стискане на зъбите, инфекция на горната челюст и прочие. Въпреки това тогава шумът се описва като пукане и стържене, може да бъде постоянен и хроничен, придружен е много често от главоболие.
В тези 2 случая пищенето в ушите е резултат на обективен шум и може да се чуе от лекаря, ако той допре слушалката на стетоскопа до засегнатото ухо.

Други причини могат да бъдат с произход от външното, средното и вътрешното ухо. След прегледът Ви при УНГ специалист и отоневролог би трябвало да се изключат първите два варианта. Шумът с произход от вътрешното ухо е характерен най-вече за хора с предшестваща звукова травма (излагане на силен шум) и за възрастни хора, което пак изключваме.

Някои медикаменти също могат да бъдат причина за шум: антибиотици, аспирин, пропранолол, леводопа и хинидин, както и кофеин (малко вероятно, но възможно).

Препоръчвам Ви да се консултирате с друг специалист по УНГ и/или отоневролог.
Успех!
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
04 Сеп 2010 23:06 #3 от plamabull
Здравейте!
Разбирам колко неприятно може да бъде едно постоянно звънтене в ушите и още повече когато не се знае причината за него. За съжаление често едно звънтене в ушите остава с неясна генеза и лечението е по скоро симптоматично. Интересно е, че шума се усилва когато стиснете зъби. Логично е, както вашият лекар е предположил, че причината може да е съдова. Аз бих искала да ви запитам: дали сте употребявали скоро някакви медикаменти; да сте претърпявали някакви травми на главата; да сте се излагали на много силен шум или прекарвали ли сте скоро някакви инфекции? Разсъждавайки върху вашия случай си мисля, че е възможно причината да е в долночелюстната става на съответната страна и тя при затваряне и стискане да притиска някой кръвоносен съд. Но само мога да предполагам. И все пак, без да ви засягам, съм длъжна да попитам, дали вие не си внушавате, че при стискане на зъбите шума се усилва?
COM_KUNENA_THANKYOU: nika
  • Anonymous
  • Посетител
05 Сеп 2010 14:37 #4 от Anonymous
Здравейте,

Кафе не пия, медикаменти също избягвам, антибиотици почти никога не пия, просто не съм фен и знам, че колкото са полезни - толкова и вредни. Травми на главата не съм претърпявал. На силен шум не съм се излагал, когато ми се получи пищенето(разбирайте дискотеки, концерти и т.н.). Вкъщи не слушам силно музика, нито ползвам мп3 плеър.
Инфекции не съм претърпявал скоро, единствено като малък съм имал проблем с лявото ухо и в следствие на инфекция най-вероятно съм получил перфорация на тъпанчето, след което ми е срастнало(говоря за лявото ухо), а сега този шум го локализирам повече към дясното ухо, което според многото прегледи при УНГ специалист е здраво.

Шума е постоянен, като най-добре мога да ви го оприлича с това:
www.handtronix.com/webdata/flash ... eener.html
Цъкате на 8000hz. Шума много се доближава до този, но не е толкова силен.
Не, напълно го изключвам този вариант. Пробвал съм много пъти това със стискане на двете челюсти и винаги резултат е един същ.

Наистина е неприятно, защото си мислех, че с времето ще изчезне, но вече ме мъчи почти 7 месеца и започвам да си мисля, че трудно ще се отърва от него.

УНГ специалиста ми назначи следното лечение:
Ноотропил 1200mg 2х1
Милгамма N 3х1
GinkgoVin 2x1
Кавинтон 5mg 3х1

След консултацията с невролога, каза че тези хапчета са много силни и не трябва да ги пия, а и повечето от тях подобряват оросяването, а той подчерта, че аз такива проблеми нямам.
05 Сеп 2010 15:33 #5 от plamabull
Здравейте!
Разбирам, че след прегледа с невролога е напълно изключен съдов проблем. Това, което ви препоръчвам е ако имате възможност да направите ядрено-магнитен резонанс на глава. Говорете с вашия личен лекар или с друг специалист, който може да ви даде направление. Без него изследването е много скъпо, но така може да изключите нещо, което не се установява с доплер или с физикално изследване. Желая ви успех и ни дръжте в течение с вашия случай!
17 Окт 2010 19:30 #6 от qwerty
Вече 8 месеца шума продължава.

Направих повторна консултация с УНГ специалист и Невролог. При УНГ специалиста общо взето прегледа премина като миналия път с догадки от какво може да е, като той изтъкна следните:
- проблеми с малките артериални съдове(което няма как да се установи с доплер).
- имам срастване на лявото ухо и намален слух(откакто се помня съм така, като малък често ме болеше), поради което доктора изтъкна, че мозъка се натоварвал повече? И поради това нещо след време давало странични ефекти? Поради простата причина, че с лявото ухо чувам по-слабо.
- направихме и аудиограма, имам 18.75% загуба на слуха при лявото ухо, дясното е добре(а шума го чувам точно в дясното).

Прилагам и снимка на аудограмата на лявото ухо:

Шума който чувам е нещо подобно: www.audiorelief.co.uk/en/tinnitus_test.html
Като цъкните на 5800hz или 7000hz и ще го чуете. Има редки случаи когато е пулсиращ.

След което отидох и на преглед при невролог и след повторната консултация решихме да пишем на здравната каса за ЯМР на главата, но той изрично ми каза, че шанса да дадат направление за ЯМР е 30%.

Интересното е, че и на двамата доктора споменах това, че като си стисна зъбите или като дъвча шума се увеличава, но нищо не казаха по въпроса.

Благодаря ви за отделеното внимание, радвам се, че в този форум има активни потребители и помагате със съвети.
  • Anonymous
  • Посетител
17 Окт 2010 20:43 #7 от Anonymous
Ами добър ЯМР (например във ВМА) вероятно ще реши проблема или поне е последната възможност. За мен най-вероятно е съдов проблем.
17 Окт 2010 23:49 #8 от qwerty
От Пловдив съм и ще трябва да търся ЯМР тук или отзивите са лоши?
Ако евентуално ме одобрят за ЯМР или реша да си го заплатя къде бихте ми препоръчали да ида?
Контрастното вещество при ЯМР задължително ли е?

Доколкото знам, другия евентуален причинител, но по-малко вероятен може да е неврит на слуховия нерв?
  • Anonymous
  • Посетител
18 Окт 2010 09:31 #9 от Anonymous
Възможно ли е шума да се дължи на еднокринологичен проблем?
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
18 Окт 2010 23:01 #10 от Здравко
Дисфункцията на щитовидната жлеза и по-точно хипертироидизъм може да причини тинитус.
Създадено с Kunena форум