Забележка

The forum is in read only mode.

Пищене в ушите

• Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
24 Фев 2011 15:21 #21 от Здравко
Re: Пищене в ушите
Двете вертебрални артерии се обединяват и формират друга артерия, наречена базиларната артерия, която кръвоснабдява основно мозъчния ствол и задните части от хемисферите. От нея се отделя малък клон, който се нарича A. labyrinthi и който кръвоснабдява вътрешното ухо. Повечето автори обаче смятат, че щом едната от двете вертебрални артерии е достатъчно голяма да осигурява адекватно кръвообръщение в вертебро-базиларната система, не съществува особен риск за развитието на исхемичен инфаркт (инсулт) на мозъка. Всъщност някои смятат, че това е нормална находка и е резултат от доминантността на едната артерия.

И все пак според някои проучвания комбинацията на няколко рискови фактори като (атеросклероза, лезии на артериите и др) с хипоплазията на една от вертебралните артерии може да увеличи риска от мозъчен инсулт.

Причината за вашите оплаквания трябва да се коментира във връзка с останалия набор от данни и изследвания при консултация с лекуващия невролог.
COM_KUNENA_USER_PROFILE_BUTTON_LABEL_MORE
25 Фев 2011 15:41 #22 от qwerty
Невролога ми каза, че всичко било нормално. И Хипоплацията била по рождение? Т.е. се раждаме с една недоразвита артерия? Каза ми, че шума се повлиява в редки случаи на успокоителни и че съдоразширяващите лекарства почти не помагали. Спомена ми, че ако желая мога с тези изследвания да посетя УНГ специалист, но тъй като беше много зает не можах да го попитам по някои въпроси, та някой ако желае, може да ми отговори.

Хипоплацията на вертебралната артерия се получава при рождение? - Така ли да разбирам? Т.е. откакто съм се родил съм така и шума едва ли е причинен от нея? Интересното съвпадение е, че шума е точно в дясното ухо, а хипоплацията е точно на дясната вертебрална артерия. Т.е. си оставам за цял живот с недоразвита артерия?

При стискане на зъби, щом шума се усилва, значи има нещо свързано с артерията? Така го разбирам аз. Понеже би трябвало като си стисна зъбите, то налягането да се увеличава или бъркам?

Има ли смисъл да пия добавки като Гинко Билоба и би ли имал някакъв благоприятен ефект? Пих ги около 3 месеца и ефекта беше нулев.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
25 Фев 2011 17:22 #23 от Здравко
ХипоплаЗията е вродено състояние, с което се означава недоразвитие на тъкан или орган. Твърде вероятно е да няма нищо общо с шума.Тъй като ЯМР не показва особености, не могат да се правят такива заключения, но не ги и изключват.Както предният, така и този въпрос трябва да дискутирате с лекуващия специалист по УНГ. Въпреки това гинко-то е хранителна добавка и като такава тя не прави чудеса :)
25 Фев 2011 22:23 #24 от qwerty
Извинявам се за правописната грешка. Интересното при хипоплазията ми е, дали лявата доминираща в случая се справя на 100% с оросяването на мозъка? Т.е. дясната част от мозъка да не остава "недохранена"?

Възнамерявам да си изследвам и щетовидната жлеза, както предложихте по-назад в темата. Само с ехограф и кръвна картина ли се изследва?

Мисля първо да си направя тези изследвания за да се изключи и това като вариант и чак тогава да посетя отново УНГ специалист.
Определено не мисля да се отказвам, нямам намерение цял живот да ми шуми ухото. Изключително изнервящо е на моменти и в някои случаи ми пречи да се концентрирам.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
26 Фев 2011 19:03 #25 от Здравко
Не се притеснявайте, при 85% от хората между вертебралните артерии се открива асиметрия, като в около 10% кръвоснабдяването практически е от едната вертебрална артерия.

В диагностиката на заболяванията на щитовидната жлеза основните изследвания са ехографията и измерване на свободните T3 и T4 и TSH. Шансът обаче това да е проблемът е минимален, защото от една страна би имало друга симптоматика, а от друга - шумът няма да се изявява едностранно.
27 Фев 2011 17:14 #26 от qwerty
Писах мейл на д-р Борими Фурнаджиев и ми отговори веднага. Описах му всички симптоми и резултати от изследвания и ми отговорни следното:
Не вярвах, че ще ми отговори. В момента обмислям дали да ида на преглед при него, все пак не съм от София и за да ида ще трябва да хвърля грубо с прегледа около 80лв. Въпроса ми е какви са отзивите за този доктор, знам че принципно не обичате да коментирате колегите си. Но доколкото разбрах в Пловдив добри отоневролози май няма или поне аз не знам за такива.

Не разбрах какво ще рече от отговора на д-р Фурнаджиев, че мозъчните клетки ще ми загинат, ако не взема мерки? :o
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
27 Фев 2011 17:20 #27 от Здравко
Лични впечатления нямам, но отзивите за него са силно положителни.

Ако синдромът е от централен произход,или т.нар. централен отоневрологичен синдром, то той се наблюдава при увреждане на централни вестибуларни структури (мозъчни ядра, проводни пътища и мозъчна кора). Заболяванията са мозъчносъдова болест, транзиторни исхемични атаки, хронична вертабро -базиларна недостатъчност, инсулти, цервикална спондилоартроза, атеросклероза, мигрена, множествена склероза, травма, интоксикации с алкохол, опиати и др. Естествено не бива да се плашите с тези диагнози, защото е малко вероятно да се касае за централен.
01 Мар 2011 15:48 #28 от qwerty
Благодаря за изчерпателния отговор. Възнамерявам след празниците да го посетя(около средата на Март). Ще пиша впечатления след това и какви лекарства ми е предписал.

Колкото и смешно да ви звучи, шума се появи в период, който преди това бях гледал Аватар на 3D кино(Dolby3D) в Синема Сити Пловдив. Не знам дали това е причината, но не я изключвам.
Имах и държавен изпит 1 месец преди шума да започне, но не вярвам той да е причината. В периода в който го получих шума не съм пил никакъв алкохол или каквито и да е лекарства.

Възможно ли е хипоплазията на дясна вертебрална артерия да доведе или да се свързва по някакъв начин с мътнини в очите (eye floaters)? От 13 годишен започнаха прогресивно да се появяват въпросните мътнини, първо в лявото, после в дясното око. Вече са толкова много, че им загубих бройката и трудно мога да разбера дали са се влошили. Посетил съм над 4-5 различни очни лекари и казват, че очите са ми в много добро сътояние и мътнините нямат лечение и да свиквам. Разглеждал съм и чужди форуми и наистина е така, не се обръща голямо внимание на този проблем. Просто ми стана интересно, след като едната артерия е недоразвита, възможно ли е тя да има някаква връзка с това? Т.е. тя играе ли някаква роля с очите?
Интересното е, че откакто смених монитора от CRT с LCD такъв, не съм забелязал влошаване, така че може и донякъде да се дължи на облъчването от старите монитори с електронно лъчева тръба, но в последствие разбирам, че доста млади хора го имат този проблем и дори такива, които не са се занимавали с компютри. Лошото в случая е, че вече от 11 години ги имам, а няма никакъв прогрес в медецината около евентуалното им лечение. Както се казва - хвърлят се пари за изследване на по-сериозно болести, а този остава на заден план.
Единствено съм чувал за YAG лазер, но той е препоръчителен за по-тежки случаи, когато мътнините пречат на зрителното поле.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
01 Мар 2011 22:46 #29 от д-р Георгиев
Не би трябвало да има каквато и да е връзка, още повече, че кръвоснабдяването на окото се извършва от вътрешната каротидна артерия, а не от вертебрално-базиларната система. Мътнините се обясняват с дегенеративни промени в стъкловидното тяло с неизвестна етиология, което е много бедно кръвоснабдено.
Но все пак това е тема на друг разговор.
01 Мар 2011 23:15 #30 от qwerty
Да, благодаря за разяснението.

Не мога да разбера, защо невролога изключи връзка с хипоплазията на вертебралната артерия и шума в ухото.

Намерих доста статии по въпроса, които доказват, че имат връзка.
Ето линк и към източника: MR Angiography Imaging of Absence Vertebral Artery Causing of Pulsatile Tinnitus: A Case Report

При мен в 90% от времето шума не е пулсиращ, но започне ли да пулсира е доста интензивно.
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум