Нови препоръки за лечение на високо кръвно: Доколко уместни са те?

За 2015 г. статистиката сочи, че 1.2 млн българи се лекуват за високо кръвно налягане според данни на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) или поне това е броят на хората, които са здравно осигурени и използват правото си на отстъпка или безплатно лечение от НЗОК. Хипертониците вероятно са далеч повече, тъй като част от тях не са здравно осигурени, не се лекуват или не знаят за състоянието си, или не се възползват от правото си да получават отстъпка по здравна каса.

Друга причина за увеличаване на броя на пациентите с артериална хипертония, предимно в последния месец, са новите обединени препоръки (или по-точно насоки [guidelines]) на Американския колеж по кардиология (ACC) и Американската сърдечна асоциация (AHA). Според тях горната граница на систолното кръвно налягане (по-високата стойност) трябва да бъде не по-висока от 130 mmHg, а диастолното (долната граница) – не повече от 80 mmHg. Прекрачите ли тези нови граници, значи страдате от хипертония първа степен.

Но дали тази промяна е един естествен ход, резултат от базираната на доказателства медицина за по-ранна превенция на усложненията на артериалната хипертония, или изцяло е продиктувана от фармацевтичната индустрия, те първа ще се опитаме да разберем. А може би по малко и от двете?

Какво е хипертония?

Артериалната хипертония, наричана още високо кръвно налягане или хипертензия, е хронично заболяване, което се характеризира с трайно повишаване на артериалното кръвно налягане.

За да илюстрираме нагледно какво означава кръвно налягане и артериална хипертония, трябва най-просто да си представим нашата сърдечно-съдова система. В нея сърцето работи като помпа, която изтласква кръв под определено налягане в артериите, които можем да оприличим на тръбички. Налягането в тези тръбички съответства на артериалното налягане, което в случая на артериална хипертония е повишено.

Първото нещо, което трябва да разберете относно новите насоки, е, че при хората спадащи в „новата“ категория на хипертоници първа степен (пак според ACC/AHA) не се препоръчва лечение, освен ако не са прекарали вече сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт, или нямат силни рискови фактори да прекарат такива, като например диабет или тютюнопушене.

Вместо това новите препоръки наблягат на промените в начина на живот, необходими за нормализиране на кръвното налягане. Най-ефективните методи за намаляване на кръвното налягане са загубата на тегло и спазването на хранителен режим (диета) бедна на натрий (напр. сол) и богата на калий, който се намира най-вече в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни. Затлъстяването е много, много тясно свързано с високото кръвно налягане, се чете между редовете на новите препоръки. В допълнение към диетата и намаляването на телесната маса, се препоръчва още ограничаване на употребата на алкохол, отказване от тютюнопушене и редовната физическа активност. Всяка от тези мерки може да намали с 4-5 единици вашето кръвно налягане.

Новите насоки са базирани на литературни данни с висока степен на достоверност. Такива са спонсорираното от правителството на САЩ SPRINT проучване и много други.

В допълнение новите гайдлайни подчертават значението на използването на подходяща техника за измерване на кръвното налягане; препоръчва се редовен мониторинг на кръвното налягане в дома, като се използват валидирани устройства; подчертава се значението на подходящото обучение на лекарите и медицинските сестри с цел да се избегне свръхдиагностика поради т.нар. „хипертония на бялата престилка“.

Използвана литература:

New ACC/AHA High Blood Pressure Guidelines Lower Definition of Hypertension: https://www.acc.org/latest-in-cardiology/articles/2017/11/08/11/47/mon-5pm-bp-guideline-aha-2017

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Тагове: хипертония