Алергия към пеницилини - често неправилно диагностицирана

Пеницилините са естествени или полусинтетични медикаменти, синтезирани за пръв път през далечната 1928 година от Александър Флеминг. Те спадат към групата на бета-лактамите и притежават бактерицидно действие (убиват бактериите) чрез нарушаване синтеза на основната съставка на бактериалната стена - пептидогликан. Бактерият остава незащитен и загива. Пеницилините са много добре поносими антибиотици, но могат да причинят сериозни алергични реакции.

Пеницилинът и неговите производни са едни от най-честите причинители на медикаментозна алергия, която представлява свръхреактивност на имунната система към молекулата му или части от нея, които наподобяват структурата на белтъците. Симптомите са разнообразни и варират по тежест - от безобиден уртикариален обрив и сърбеж, които най-често спонтанно отзвучават след спирането на медикамента, до животозастрашаващи алергични прояви като едем на Квинке и анафилактичен шок.

За България не съществува официална статистика, но в САЩ около 8% от населението със здравни осигуровки са докладвани с пеницилинова алергия. Повечето от тези т.нар. алергии обаче не се асоциират със сериозни IgE-медиирани реакции след повторна среща с тях в клинични условия. Неверефицираните алергии към пеницилинови антибиотици е значителен проблем, който може да възпрепятства най-подходящото лечение.

За доказване на алергия към медикамент е необходимо извършване на алергичен тест, който да потвърди или отхвърли опасенията на лекаря и пациента. По този начин се гарантира, че избягването на антибиотици от пеницилиновата група е оправдано. Така смята и д-р Мин Лий, предава WebMD, педиатър и алерголог в UT Southwestern Medical Center в Далас.

В действителност пеницилините са едни от най-безопасните и най-евтините антибиотици, същевременно ефективни. Хора, които са докладвани с алергия към тях, често получават антибиотици, които са по-скъпо струващи и потенциално по-токсични за тях.

Според изследователи от UT Southwestern, 90% от хората, които набедени за алергични към пенецилин в техните медицински досиета, всъщност не проявяват алергична реакция при излагане на лекарството по време на тест за алергия.

Обичайно тестването за пеницилинова алергия протича в два етапа. Първо, се провежда кожно-алергична проба. Ако резултатът от нея е отрицателен, се провежда така наречения орален провокоционен тест с пеницилинов антибиотик, който представлява прием на изследвания антибиотек през устата под постоянно лекарско наблюдение, с цел да се проследи дали има реакция към изследвания медикамент. Такива са препоръките на Американската академия по алергии, астма и имунология.

Съществуват различни причини, поради които хората могат погрешно да смятат, че са алергични към пеницилин:

При деца, които са имали реакция в миналото,  в крайна сметка е възможно да „израстнат“ своята алергия. "Дори в случаите, когато детето е било алергично преди 10 или 15 години, впоследствие може да се окаже, че сега то не е и това е удачен момент да се отстрани тази стигма от здравното досие," предлага Лий.

Вирусните инфекции също могат да имитират алергия към лекарства поради разнообразните обривни единици (вирусни екзантеми), които могат да се наблюдават при вирози.

Алергията към пеницилини крие опасност не само при евентуална „среща“ на организма с него. Напротив, хората с пеницилинова алергия се хоспитализират по-често поради инфекция с полирезистентни щамове стафилококус ауреус (MRSA), които са резистентни към множество антибиотици и може да предизвикат животозастрашаващи инфекции.

Източници: 

  • Macy, Eric. "Penicillin and beta-lactam allergy: epidemiology and diagnosis." Current allergy and asthma reports 14.11 (2014): 1-7.
  • University of Texas Southwestern Medical Center, news release, January 2017
  • Think You're Allergic to Penicillin? Check Again, WebMD
  • http://www.medpharm-sofia.eu/
Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Тагове: Алергия