Препарати като парацетамол и аспирин - свързани с репродуктивни проблеми

Препарати като парацетамол и аспирин - свързани с репродуктивни проблемиУпотребата на парацетамол, аспирин и ибупрофен по време на бременност може частично да обясни резкия скок в честотата на мъжки репродуктивни нарушения, наблюдаван през последните десетилетия.

Според проучване, жените, приемащи тези препарати по време на бременността - особено през втория триместър, имат повишен риск от раждане на момче с крипторхизъм, който е рисков фактор за лошо качество на спермата и рак на тестиса.

Според милтинационалния екип от Дания, Франция и Финландия, над 50% от жените приемат леки аналгетици по време на бременността. Същевременно изследвания сочат, че в развитите страни през последния половин век средният брой на сперматозоидите в семенната течност е спаднал с 50%.

В проучването, включващо над 2000 жени, било установено, че жените приемащи повече от един неопиоиден аналгетик едновременно, имат 7 пъти повишен риск от раждане на син с някаква форма на крипторхизъм. През втория триместър този риск бил особено висок - около 16 пъти.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)