Дългото раждане не влошава прогнозата на новороденото

дълго раждане на бебеВъпреки че дългият първи стадий на раждането (>30 часа) е свързан с повишена честота на цезарово сечение и хориоамнионит, прогнозата за новородените е благоприятна, сочи 18-годишно проучване.

Проучването включвало над 10 000 първескини. Честотата на цезарово сечение била 6.1% при раждания с времетраене между 3 и 30 часа и 13.5% при по-дълги раждания. Съответните честоти на хориоамнионит били съотв. 12.5% и 23.%. Времетраенето на раждането не било свързано с честотата на перинеални разкъсвания 3 и 4 степен, постпартално кървене и ендомиометрит.

Удължената първа фаза (интервалът между появата на контракции до пълно разкритие на маточната шийка) не била свързана с повишена честота на ацидемия, сепсис, аспирация на мекониум, раменна дистокия и родилни травми при новороденото, докладват д-р Yvonne W. Cheng и колеги от University of California в ноемврийския брой на Obstetrics & Gynecology.

Въпреки че удължената първа фаза е свързана с повишен риск от цезарово сечение, голяма част от жените успяват да постигнат вагинално раждане. Вагиналното раждане през първата бременност значително намалява риска от цезарово сечение през следващите, отбелязват авторите.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)