Приемът на витамини около зачеването е свързан с по-добро протичане на бременността

Витамини и бременностПриемът на мултивитамини около зачеването е свързан с понижен риск от преждевременно раждане и раждане на малък за гестационната възраст плод, сочат резултатите на проучване, проведено в Дания.

Авторите анализирали данни от Danish National Birth Cohort. При жените без наднормено тегло, редовната употреба на мултивитамини около зачеването било свързано с 16% понижен риск от преждевременно раждане и 20% понижен риск от преждевременно започване на родилна дейност. Тези връзки не били установено относно бременните с наднормено тегло.

Индексът на телесната маса нямал влияние върху протективния ефект на мултивитамините относно риска от раждане на малък за гестационната възраст плод - 17% понижен риск. Най-силна връзка била установена относно редовно приемащите мултивитамини в постконцепционния период.

Тези резултати трябва да се интерпретират с повишено внимание, тъй като приемът на витамини е свързан с други фактори от начина на живот, смятат авторите. Все пак те обобщават, че употребата на мултивитамини около зачеването е безопасна и проста стратегия за подобряване на резултатите на бременността.

Източник: Doctorbg.com

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)