Фолиевата киселина предпазва от родилни дефекти

фолиева киселина и бременностНово проучване докладва, че през последните години честотата на spina bifida и сходни родилни дефекти е намаляла значително в Южна Каролина, след като бременните жени започнали да приемат фолиева киселина. Това проучване потвърждава резултатите на многобройни предишни, според които В витаминът е изключително полезен по време на бременност.

От 1998 г. САЩ задължиха производителите да добавят фолиева киселина към обогатените брашна, хлябове, пшеничени продукти и др. Този ход бе продиктуван от изследвания, според които приемът на фолиева киселина може да намали риска от дефекти на невралната тръба.

В настоящото проучване авторите изследвали честотата на тези дефекти в Южна Каролина между 1992 и 2009 г. Честотата на изолирани дефекти спаднала от 1.4/1000 раждания до 0.6/1000, като единствено фолиевата киселина била свързана с тези резултати. За същия период процентът жени, приемащи този витамин, нараснал от 8% на 35%.

Експерти препоръчват ежедневен прием на 400 mcg от мултивитаминни добавки или подсилени храни.

Затлъстяването и диабет тип 2 у майката били два други рискови фактори, свързани с по-висок от средния риск от дефекти на невралната тръба. В това проучване повишеният прием на фолиева киселина не елиминирал риска, свързан с диабета.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)