Спорт - нож с две остриета за имунитета

Без съмнение физическата активност може да промени риска от инфекции в благоприятна или неблагоприятна насока. Но къде е границата и как да определим какъв е ефектът на тренировката върху нaшия организъм? – тези въпроси са обект на тази статия.

имунитет, фитнес и хранене

Какво е имунна система?

Нашата податливост към инфекции зависи най-вече от функцията на имунната система. Както знаем, тя представлява съвкупност от специфични клетъчни и хуморални компоненти, изграждащи динамична физиологична система, която осъществява имунния отговор. Той е основният механизъм за защита срещу чужди за нашето тяло агенти, включително бактерии, вируси, гъбички и паразити.

Външни фактори и имунитет

В редица случаи е трудно да определим дали промените в нашия имунитет са свързани пряко с нашата тренировка или са резултат от други фактори на заобикалящата ни среда – например прекомерно излагане на студ, дистрес, жега, замърсен въздух, контаминирана вода, наркомании, алкохолизъм и др. Промяната на навиците на сън са също честа причина за отслабване на имунната система и поява на инфекциозно заболяване. Въпреки че в тези случаи прекият причинител на заболяването не е спорта, той е свързан косвено с него и затова трябва да имаме едно на ум:

 • Да не тренираме в неблагоприятни температурни условия. Оптималната температура за тренировки е между 15° и 25° C в зависимост от тяхната интензивност. Ако това е невъзможно – облечете се подходящо в зависимост от температурите.
 • Да проветряваме всеки 20 минути по време на тренировката. Не пушете поне през периода на усилена физическа дейност и непосредствено след нея.
 • Да си осигуряваме достатъчно количество и качество на сън, особенно след тежка тренировка (мин. 8 часа).
 • Да избягваме прекомерни стресови фактори и алкохол.

Хранене и имунитет

Както сигурно сте забелязали, условията за водене на здравословен начин на живот и тези за оптимална функция на имунната система почти изцяло се припокриват. Затова ще обобщим някои от източниците на ценни за организма храни, които същевременно подсилват имунната защита:

 • Глутамин е от изключително значение за правилната имунна функция, затова консумирайте често риба, месо, бобови растения и млечни продукти.
 • Желязо с храната може да си набавите от спанак, леща, салати, а също така червено месо и черен дроб.
 • Цинк се съдържа в телешкото месо, яйцата и киселото мляко, рибата и рибните продукти.
 • Селен се съдържа в рибата тон, лук, сирене, броколи, домати.
 • Витамин А най-често се среща в рибено масло, черния дроб, морковите и яйцата.
 • Витамин C ни е познат добре. На него са богати цитрусите, доматите и повечето зеленчуци и плодове.
 • Витамин Е се среща в зърнените храни, спанака и яйцата.
 • Витамините от групата В ще срещнем в бирената мая, черния дроб, яйцата, морковите, фасула и др.

Освен споменатите хранителни вещества има и други с определени имуностимулиращи и антиоксидантни свойства, например омега-3 мастните киселини в рибата и пр.

Умерена физическа активност и имунитет

Измервания на точното изменение в работата на имунната система не могат да бъдат проведени поради сложната причинноследствена връзка между следните фактори: интензитет и продължителност на физическата дейност, състоянието на трениращия, неговата индивидуална имуннореактивност, която се изменя всеки ден. Това, което със сигурност можем да твърдим обаче, е повишаването на белите кръвни клетки след тежка тренировка. Колкото по-интензивно тренираме, толкова по-голям брой бели кръвни клетки се отделят в кръвта и те възвръщат нормалните си нива по време на почивка. Тези промени се дължат на секрецията на катехоламини (адреналин и норадреналин), кортизол (хормона на стреса) и хормона на растежа по време на физическа дейност.

Умереното повишаване на клетките от белия кръвен ред в резултат на умерената физическа дейност е фактор, който оказва благоприятно влияние върху резистентността на тялото ни към инфекции.

Претрениране и имунитет

Факт е, че умерените тренировки могат да засилят резистентността на организма към инфекции, но е вярно също твърдението, че прекомерната физическа дейност може да компроментира имунната функция.

Несъобразените тежки тренировки могат да доведат самостоятелно или в комбинация с други фактори до понижаване на имунната функция поради мускулни микроувреди, натрупване на млечна киселина и усилена секреция на катехоламини и стресови хормони. Твърде продължителните физически натоварвания и хроничната мускулна преумора водят до спад в белите кръвни клетки. Нека дадем един нагледен пример – проучвания сочат, че маратонното бягане увеличава риска от инфекции до 6 пъти.

В крайна сметка: Имунната система няма абсолютни врагове, нито пък абсолютни „доброжелатели”. Чуждите за нашия организъм агенти могат както да стимулират имунния отговор, така и да ни разболеят. Ключът към придобиването на имунитет не се крие в лекарствата, добавките или спортната преумора. Дори и да успеете да вдигнете имунитета си до предела му, това не е здраве, а е тласкане на организма към опасна свръхреактивност. Ключът за добрата имунна защита е в намирането на устойчивия баланс за вашето тяло. Затова намерете оптималното количество спорт за вашето тяло и се радвайте на добро здраве.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)