Подходящият спорт за всяка възраст

спорт и възрастЗа добро или лошо новите технологии и постижения в науката значително подобриха условията на труд и облекчиха живота ни. През този век човек разполага с безброй удобства и не му се налага да изразходва много енергия в преследване на целите си.

Но заедно с милионите удобства, които си създадохме, техническият прогрес ни „отне” един безценен дар от природата – да се движим. За съжаление все по-малко хора са ангажирани с физическа дейност в работната си среда за сметка на умствена активност. Все повече хора предпочитат да се качат на автомобилите, за да напазаруват в близкия супермаркет, вместо да извървят разстоянието пеша. Тази тенденция е пагубна за населението на развитите страни, защото липсата на движение е един от главните виновници за заболяванията в икономическо напредналите страни, включително и в България.

Защо е необходимо да спортуваме?

Защо трябва да спортуваме през целия си жизнен път? Ако успеем да Ви убедим в необходимостта от всекидневни физически усилия, то тогава сме изпълнели задачата на тази статия. Липсата на физическа активност е един от сериозните фактори, които допринасят за здравословните проблеми на хората в индустриалните държави и у нас. Други водещи рискови фактори са наднорменото тегло, никотинът и алкохолът, които вървят ръка за ръка с липсата на спорт и спортна воля. Статистиката сочи, че активно спортуващите хора се радват на по-дълъг живот с по-висока качествена стойност.

Важно е да се спортува всеки ден или поне през ден, като специалистите препоръчват физическата активност да е с 45 минутна продължителност, като натоварването се съобрази с възрастта. Това не означава, че всеки ден трябва да подлагате тялото си на интензивни тренировки във фитнес залата или да бягате интензивно за 45 минути в най-лошия случай върху твърда настилка или асфалт. По-скоро трябва да спортувате с ниска интензивност, за да поддържате и подобрявате здравето си, като да ходите бързо или да работите в градината. В случай, че спортувате твърде много и техниката ви е лоша, можете да увредите тялото си след време и по-специално ставите и сухожилията си.

Дайте възможността на тялото си да избяга от ежедневния стрес, който Ви преследва всеки ден на работа или от задръствания по път за нея. Ако си поставяте твърде високи цели и налагате допълнително напрежение по време на спортуване, вие ще се натоварите допълнително и ще повишите нивата на стресови хормони (най-вече кортизол), което не Ви го препоръчваме. Стресът е необходимост в живота, но задължително в разумни граници.

Здравословните ползи от спорта

 • Издръжливост

Издръжливостта като здравословен фактор бе приета в края на 60-те години на миналия век: бягането стана популярен спорт. Достатъчното и правилното спортуване има положителни ефекти върху сърдечно съдовата система, нивата на холестерола, възрасто-зависимия диабет (тип 2), някои видове ракови заболявания, намаляване на телесните мазнини, укрепване на имунната система, намаляване на депресиите и повишаване на емоционалния баланс. Препоръчват се 20 минутни упражнения 3 пъти седмично. Този режим има по-голяма ефективност от 1 час упражнения 1 път седмично, като така избягвате претоварването на тялото. Дори е по-добре да преминете към по-активен начин на живот. През последните 10 години, изследванията показаха, че не е необходимо да спортувате в действителния смисъл. Бързото ходене или работата в градината имат предпазващ ефект. Важно е да се отбележи, че ежедневното спортуване за 45 минути е по-добре от само 15 минути упражнения.

 • Сила

Силата като здравословен фактор при възрастните хора беше и още се подценява. Що се отнася до качеството на живот, важно е да се развива както силата така и издръжливостта. Силата значително забавя стареенето. Ако пренебрегвате силовите упражнения, вероятно по-рано от нормалното ще ви е изключително трудно да изкачвате стълби или да ставате от леглото. Повече сила също означава по-голяма маса и плътност на костите, което намалява риска от падания и чупене на кости като се избягват самите падания и се предпазвате от остеопороза. Затова тренирайте за сила 2 - 3 пъти седмично. Много е лесно: просто винаги използвайте стълбите и избягвайте асансьорите и ескалаторите. Силовите тренировки са ефективни, дават добри резултати и предпазват ставите ви, но в същото време имат и някои особености: следователно, преди да започнете, потърсете съвет в професионален фитнес клуб или при физиотерапевт.

 • Предпазване от остеопороза

Най-простото определение на заболяването остеопороза е "загуба на костна маса и плътност". Спортовете и игрите в ранна детска и юношеска възраст подпомагат изграждането на костната маса. Костната маса е с най-високи стойности във възрастта между 20 и 30 години. С началото на 30 до 35 години, костната плътност започва да намалява. Костите стават по-уязвими. Чупят се по-лесно когато падате и заздравяването отнема по-вече време.

Костите реагират на натоварване и натиск, като се повишава костната маса и те в действителност стават по-силни и по-дебели. Колкото повече костна маса натрупате в ранна възраст, толкова по-големи резерви ще имате по-късно в живота, когато костите в тялото започват да отслабват.

Дори когато костната маса започват да намалява, можете да попречите на този процес чрез прилагане на натоварване и натиск. Можете да отложите остеопорозата. Тогава ще мине много време преди костите да станат чупливи.

Хора, които са спортували цял живот и продължават да спортуват редовно, имат по-плътна структура на костите и нямат причина да се притесняват.

Остеопорозата не се наблюдава само при жените след менопаузата, но също и при мъжете и младите хора. Млечните продукти се рекламират като превантивно средство. Те имат ефект само ако страдате от недостиг на калций поради неправилна диета и / или липса на слънчеви бани / витамин D. Независимо от това, според някои експерти, диетата играе ключова роля. Изглежда съществува силна зависимост между високото съотношение на храни произвеждащи киселини и основи и остеопорозата (при метаболизма, например, червеното месо е киселинно произвеждаща, плодовете и зеленчуците са осново-произвеждащи храни).

Подходящи натоварвания са спортовете и игрите, собственото тегло на тялото ви или вдигането на тежести, фитнес и фитнес уреди.

 • Натоварване и факторът забавление

Спортове и упражнения с високо натоварване могат да имат два рискови аспекта за вашето тяло: първо, високи нива на стресовите хормони в кръвта - ако упражнението е тежко - може да изкара тялото от равновесие,. Второ, високото натоварване в повечето случаи означава, че ставите и сухожилията са подложени на повишено износване и разкъсване. По-специално, трябва да избягвате шокът върху твърди настилки и асфалт. Ако имате артрит в ранна степен, бъдете много внимателни.

Факторът забавление е най-важен при всеки спорт, защото когато ви е приятно да спортувате, упражненията са два път по-ефективни.

Кои видове спорт са подходящи за всяка възраст

Всеки спорт или игра, които помагат за изграждане на издръжливост и/или сила са подходящи. В допълнение към това, те не трябва да водят до износване и скъсване на сухожилията и ставите. С напредването на възрастта се увеличава и времето за реагиране, като координацията намалява. Дейности с риск от падания или сблъсквания между участниците могат да се окажат проблемни.

 1. Плуване: ако изберете плуването, може би ще предпочетете свободния стил или гърба, а не бруста. Високото положение на главата и лошото положение на тялото при всеки стил може да причини проблеми с врата и рамената, както и болка в долната част на гърба. Освен това, ритането може да добави напрежение в колената и тазобедрените стави, както и в долната частна гърба, особено при неправилно ритане при бруста. Плуването е идеално за изграждане на издръжливост, като същевременно не се натоварват ставите. Обаче, ако плуването е спортът, който практикувате за цял живот, имайте в предвид, че тренировките за сила и натоварването на костите са минимални. (Плуването също така развива силата чрез специални тренировки (спринтове, плуване с лопатки, плуване с парашут, плуване с колан за съпротивления, плуване с ластици и други) Затова, по отношение на предотвратяване на остеопорозата е препоръчително тренировките по плуване да се допълват с някои сухи тренировки представени по-долу. Във всеки случай е по-добре да си плувец, отколкото да си прекарвате времето пред телевизора. Ако страдате от артрит, плуването е вашият спорт. Дори когато някой не е в състояние да спортува заради физическо увреждане, плуването и формите на водна гимнастика в повечето случай са приложими (под наблюдение).
 2. Бързо ходене или просто ходене или бърз туризъм. Ниско износване на ставите, макар, че има натоварване на костите. Когато се изкачвате в хълмист терен, можете да изграждате сила.
 3. Карането на велосипед и подобни спортове. Много благоприятно, защото движението на краката е насочвано и плавно. Карането на велосипед в хълмиста местност има ефект върху цялото тяло (натискане и дърпане с ахилесовото сухожилие, набирането на дръжките). Вземете под внимание възможните пътни произшествия и монотонното седящо положение (което засяга гърба и врата).
 4. Спортуване на уредите за кардио тренировки във фитнес клубове като пулс тренажори, велоергомери и степери са отлични средства за хора, които предпочитат да спортуват на закрито. Движенията са контролирани и няма шокове. Бягането върху лента създава шокове, които са по-слаби в сравнение с бягането по твърда настилка.
 5. Карането на ролкови кънки е добре, когато екипировката е качествена и сте овладели техниката на спиране и правилно падане (вижте бързото ходене за повече информация). Ски бягане.
 6. Гребане, гребане на сухо (с помощта на тренировъчен уред).
 7. Аеробика със слабо натоварване, вероятно и аеробика със средно натоварване (ако не е стресова за ставите на глезените и колената). Степ-аеробиката и аеробиката с високо натоварване и други форми на фитнес занимания могат да добавят напрежение върху ставите на глезените и колената.
 8. Аква-фитнес, аква-аеробика, аква-бягане, всички форми на упражнения във водата имат положителен ефект върху издръжливостта и в зависимост от вида на упражнението (като се използва водното съпротивление) също развиват и силата. Няма натоварване на ставите. Отличен спорт за начинаещи и хора с наднормено тегло. Заради популярността им сред жените, проверете тези занимания много внимателно за достатъчно натоварване на костите (предотвратяване на остеопорозата).
 9. Вдигане на тежести и тренировки за сила на фитнес уредите или подобно оборудване във фитнес клубове. Като основна дейност или като допълнение към спорт ориентиран към издръжливостта. Хората все повече осъзнават ползите от тренировките за сила като ефективно средство за спиране на процеса на остеопороза. За хора в ранна и напреднала степен на остеопороза, този вид тренировки е задължително са под ръководството на квалифициран треньор. Артрит в ранен етап може да се компенсира с внимателно изграждане на мускулна сила.

Кои видове спорт крият риск за здравето?

Бягане върху асфалт. Макар, че има голям напредък в маратонките за бягане по отношение на намаляване на сътресението, бягането се счита за нездравословно за ставите (глезените, колената и тазобедрените). Обаче съществуват няколко щастливци, които никога нямат оплаквания от това.

Отборни спортове (хандбал, футбол, волейбол) и тенис, ако хората не могат да контролират своите амбиции (опасност от сблъсквания, сътресения на ставите при спиране и втурване).

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)