Астма и спорт

Астма и спорт

Пролетта вече дава своите индикации за завръщането си и възможност за много спорт. Спортът е оползотворено време, но за разлика от труда на работното място действа и разтоварващо. Но понякога спортът и физическите усилия са способни да донесат наистина големи мъки на иначе "здрави" и здраво спортуващи в активна възраст. Един такъв пример е бронхиалната астма.

Няколко думи за бронхиалната астма

Бронхиалната астма е заболяване, при което има спазъм на бронхите в белите дробове, оток на тяхната лигавица и хиперсекреция на жилав секрет. Настъпва преходен задух, различно силен и съпроводен понякога със страх от задушаване и принуждаване на болния да иде до най-близкия отворен прозорец, за да диша по-студен и свеж въздух.

В България около 700 000 души са засегнати от заболяванетo, eдно от честите откривани у деца. Въпреки това не са единици и хората с поставена диагноза бронхиална астма в активна възраст. Разбира се трябва да споменем, че има различни по тежест астми, проявяващи се с различна сила пристъпи и при различни спортни и професионални дейности.

Защо казваме „иначе здрави”, а после говорим за „боледуващи”? Това се налага, поради факта, че тези пациенти наистина могат да живеят пълноценно и даже да забравят, че имат астма. Разбира се, има малък процент от тях, при които са доста чести пристъпите, но с подходяща ежедневна терапия се постига дълготрайна ремисия.

Най-честата форма на астмата е алергичната (особено при деца). Предизвиква се освен от цъфтящи растения, витаещи във въздуха полени и от прах или лоша вентилация на помещението. Не случайно с появата на големи сгради тип „мол”, разчитащи изцяло на климатични и вентилационни инсталации, се увеличи броят на случаите с първи пристъпи при възрастни, които работят там. Децата, които спортуват в зали за танци или гимнастика най-често се оплакват от кашлица и задух скоро след попадането им на такива места. За тях е по-удачно да се избере спорт на открито в по-топлите месеци.

Астма при физическо усилие

Друга честа форма на астмата, за която ще стане повече дума тук, е възникващата при физическо усилие. Нарича се още „Неатопична” или „Ендогенна”. Може да възникне в по-зряла възраст, а може и да бъде в смесена форма с алергичната и да се установи при деца. Изкуство е да се разграничи кога е по-изразена физическата и кога алергичната компонента. А подходът към лечението е още по-сложна задача. Понякога астма може да се установи освен на фона на всичко гореизброено и по време на друго заболяване, като бронхит или грип. Тогава може и да се отключи за пръв път. А дали ще се повтори и дали да се дават лекарства, дали да се спортува изобщо след инцидентния пристъп на задух? Казусът понякога може да е прекалено сложен, затова ви препоръчваме да се обърнете към специалист пулмолог или алерголог. Тук само ще изложим някои акценти.

Като за начало ще споменем, че пристъпът на задух е винаги обратим, но първата среща на пациента с него може да е много драматична и стресираща. По време на спорт може да се усети, като сухота в гърлото и затруднено издишане със свирене от гърдите, което и пострадалият сам може да чуе. Задух и принудително говорене с кратки изречения и дори промяна в гласа. Пулсът се учестява и е възможно посиняване на устните и лицето при по-тежки случаи. При такива може да е необходима и спешна хоспитализация с прилагането на лекарства или маска с кислород. Прогнозата е добра и пристъпът може да отшуми буквално за няколко минути. След него остават единствено страховете от повторно преживяване.

Видове спорт, предизвикващи астма

Интерес представлява кои спортове най-вероятно биха създали пристъпи у спортуващия. Плуването, като най-аеробен спорт дълго време е било смятано за най-честият и сигурен причинител. Всъщност се оказва, че той е на трето място. Алерголозите сочат от практиката си джогинга (кросовото бягане) , като най-отговорния за това спорт. На второ място е колоезденето. Планинарството и изкачването на върхове крие също опасност, поради разликата в кислородното налягане.

Интересен факт при плувци и сърфисти е, че е открита зависимост, свързана с известни облекчения на белодробните и алергичните болести при такива спортуващи. Микроскопичните капчици морска вода, които се вдишват съдържат различни солеви разтвори, спомагащи за отделянето на секрети и за „отмиването” на алергени, попаднали в бронхите. На този принцип са създадени и практиките с инхалации на физиологичен разтвор при бебета и малки деца, както и спрейовете за нос с пречистена морска вода.

Ако сте имали неприятното изживяване на пристъп- съветваме ви да се консултирате с лекар, който да ви направи правилните изследвания и да изпише подходящ медикамент с бързо действие, за премниаване на задуха. При необходимост ще ви бъдат изписани и други лекарства.

Как да съчетаем и спорта?

Всъщност спортът може да е причинител и изцелител, както сами се уверихте. Парадоксът е, че при някои спортове, които започвате на пролет с цел трениране на дробовете си след дългата зимна пауза, същевременно са излагане на много алергени от цъфтящи дървета и храсти. Вместо да получите здраве, може да получите сенна хрема + астма + сърбеж + зачервени очи или нещо странно комбинирано и бързопреходно, за което и вие не знаете дали да идете на лекар. Така или иначе вече сте осведомени, че астмата е неприятна, но контролируема болест.

  • Консултирайте се с вашия личен лекар при съмнения за астма
  • С правилна терапия може да спортувате всичко и вие и децата ви, но ви съветваме да ги отпишете от занимания през зимата в прашните и непроветрени зали
  • Ако работите на място с лоша вентилация помислете дали може да се коригира с нещо това
  • Правилният спорт с правилно натоварване може да ви бъде само от полза-допитайте се до опитен треньор или фитнес инструктор.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)