Спортът подобрява настроението и бори депресията

Учени от Далас установиха, че спортът ни прави щастливи в прекия смисъл на думата. Само 25 минути на ден енергични физически упражнения прогонват депресията, като че ли никога не я е имало. А страдащите от това заболяване могат да забравят за лекарствата, заключва тяхното проучване.спорт настроение

Любопитни резултати били получени след експеримент, в който доброволци трябвало или 150 минути на седмица да посвещават на умерено физическо натоварване, или 75 минути енергично да спортуват. Оказало се, че вторият вариант е по-ефективен.

Американските специалисти съвсем случайно стигнали до извода, че физическите упражнения действат като антидепресанти. Те забелязали, че след 25 минути фитнес хората подобряват настроението си, престават да нервничат и стават по-енергични.

Според изследователите лечебната физкултура може да замени лекарствата. Лошото настроение вече няма да пречи на заниманията със спорт, а точно обратно – ще ги стимулира.

Откритието на американските учени е много актуално, тъй като наскоро британски специалисти доказаха, че депресията повишава един път и половина риска от преждевременна смърт.

Срещу потиснатостта експертите предлагат още разнообразните хобита и активното общуване с околните.

Източник: health.bg

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: депресия