• Здравни новини
  • Високата смъртност от Covid-19 в Италия: дължи се на резистентност към антибиотици?

Високата смъртност от Covid-19 в Италия: дължи се на резистентност към антибиотици?

Проучване, анализиращо високата смъртност от Covid-19 в Италия и различията с останалите европейски държави, предполага, че основният виновник за високата смъртност е резистентността към антибиотици.

При 50% от смъртните случаи от коранавирус в Китай е констатирана и насложена бактериална инфекция. Учените правят връзка между множествената резистентност към антибиотици и смъртността от Covid-19. Според норвежците честотата на резистентност към антибиотици в различните страни обяснява големите различия в смъртността от коронавируса (заради последваща/съпътстваща бактериална инфекция).

Учените дават за пример, че в Италия годишно умират 11 000 от антибиотично мултирезистентни бактерии, докато в Норвегия само 69. Такива бактерии са предимно грам отрицателни от семействo Enterobacteriaceae с най-често представители от родовете Escherihia и Klebsiella. Дори и да вземем предвид, че населението на Норвегия е 10 пъти по-малко, то разликата пак е внушителна. Освен това се посочва, че в животновъдството в Италия (а и в Испания) се използват страшно много антибиотици (визира се главно свиневъдството), докато в Северна Европа използването на антибиотици както при хора, така и при животни е много по-строго контролирано.
Според норвежците трябва да се изследва колко от починалите в Италия са развили и бактериална инфекция от резистентни към антибиотици бактерии.

В статията се говори и за системен проблем с вътреболнични инфекции от резистентни бактерии в италианските болници от преди пандемията с коронавирус.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.2857142857143 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.29 (14 гласове)