• Здравни новини
  • Жегите и слънцето оказват влияние върху ефекта на лекарствата

Жегите и слънцето оказват влияние върху ефекта на лекарствата

В горещите дни лекарствата може да действат по начин, различен от този в хладно време. Затова специалистите препоръчват хората да ограничат престоя си на слънце, ако приемат определени медикаменти.горещини и лекарства Това се отнася основно за сулфаниламидите, хормоналните препарати, антибиотиците, химиопрепаратите.

При децата с хронични заболявания не бива да се намалява дозировката на лекарствата, а да се избягва престоят на слънце.

Учените предполагат, че причината за връзката между високите температури и медикаментите е обилното изпотяване, което променя концентрацията на препаратите в кръвта. Освен това някои лекарства повишават чувствителността на кожата към слънчевата светлина и организмът реагира с болезнени и сърбящи обриви. Ако лекувате цистита си с най-често предписваните за тази цел лекарства, се откажете от плажа.

Жегите са опасни и за пациенти с хронични заболявания. Състоянието им може бързо да се влоши, да се появят главоболие, умора, аритмия, сърдечен пристъп. Особено опасни са високите температури за хора с хипертония или стенокардия.

Лошо понасят горещините и страдащите от затлъстяване или с повишена функция на щитовидната жлеза. А при склонните към хипотония (понижено кръвно налягане) се появява световъртеж, слабост, забавяне на сърдечния ритъм.

Източник: health.bg

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)