Банани вместо спортни напитки по време на тренировка

Банани и спорт

Консумацията на банани по време на ексцесивно натоварване е със съпоставим или по-голям противовъзпалителен ефект от приема на напитки със съдържание на захари – често маркетирани като „спортни“, твърди проучване, публикувано в авторитетния журнал PloS one. Като недостатък на бананите се изтъква обаче чувството за подуване, което може да последва след тяхната консумация, изтъкват авторите, цитирани от WebMD.

Представеното изследване включва 20 състезатели по колоездене и е частично финансирано от Dole Foods, световен производител на банани. Приемът на въглехидрати, произхождащи както от бананите, ткаа и от захарните напитки, има съпоставим ефект върху намаляването на метаболитните нарушения и възпалението след 75-километрово колоездене. Последващо ex-vivo изследване с ТНР-1 моноцити показва намаляване на експресията на COX-2 mRNA и намаление на гликолизата за нуждите на производство на АТФ след прием на банани. Такъв благоприятен ефект не се наблюдава при захарните напитки.

Оптималното количество банани за максимален ефект по време на физическо натоварване следва те първа да се уточни, но едно е сигурно – бананите изглеждат напълно подходящ, натурален и евтин заместител на спортните напитки.

Източник

Nieman, David C., et al. "Metabolic recovery from heavy exertion following banana compared to sugar beverage or water only ingestion: A randomized, crossover trial." PloS one 13.3 (2018): e0194843.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.2222222222222 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.22 (27 гласове)

Тагове: спорт