• Здравни новини
  • Новият коронавирус се задържа с часове до дни на повърхности

Новият коронавирус се задържа с часове до дни на повърхности

Вирусът, причиняващ коронавирусна болест 2019 (COVID-19), е стабилен до няколко часа в аерозоли и до броени дни по повърхността на предмети.

Учените откриха, че коронавирусът (SARS-CoV-2), причиняващ тежкият остър респираторен синдром 2, се открива в аерозоли до три часа, а по повърхността на метали като мед до четири часа, на картон до 24 часа и от два до три дни на пластмаса и неръждаема стомана.

Резултатите предоставят ключова информация за стабилността на SARS-CoV-2, която причинява заболяване COVID-19, и предполага, че хората могат да се заразят с вируса чрез аерозоли във въздуха и след докосване на замърсени предмети и последващо проникване през лигавици. Информацията от проучването беше широко споделена през последните две седмици, след като изследователите поставиха съдържанието на сървър за предпечат, за да споделят бързо със своите данни с колеги.

Учените от NIH от Националния институт по алергия и инфекциозни болести в Монтана в лабораторията на Rocky Mountain Laboratories сравниха как околната среда влияе на SARS-CoV-2 и SARS-CoV-1, което причинява SARS. SARS-CoV-1, подобно на неговия наследник, който сега обикаля по целия свят, бе открит за пръв път в Китай и зарази повече от 8 000 души през 2002 и 2003 г. SARS-CoV-1 бе ерадикиран след интензивни мерки за проследяване на контактите и изолиране на случаите и от 2004 г. липсват нови случаи. В проучването за стабилност двата вируса се държаха по подобен начин, което за съжаление не успява да обясни защо COVID-19 се превърна в последните седмици в пандемия.

Изследването на NIH се опитва да имитира вируса, който се отлага от заразен човек върху повърхности, използвани ежедневно в домакинството или болничната среда. След това учените проучиха колко дълго вирусът остава заразен на тези повърхности.

Резултатите потвърждават насоките на специалистите по обществено здраве да използват предпазни мерки, подобни на тези за грип и други респираторни вируси, за да предотвратят разпространението на SARS-CoV-2:

  • Избягвайте тесен контакт с болни хора.
  • Избягвайте да докосвате очите, носа и устата.
  • Останете вкъщи, когато сте болни.
  • Покрийте кашлицата или кихането си с тъкан, след което изхвърлете тъканта в кошчето.
  • Почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности, като използвате обикновен домакински спрей за почистване или кърпа.

Литература

Neeltje van Doremalen, Trenton Bushmaker, Dylan H. Morris, Myndi G. Holbrook, Amandine Gamble, Brandi N. Williamson, Azaibi Tamin, Jennifer L. Harcourt, Natalie J. Thornburg, Susan I. Gerber, James O. Lloyd-Smith, Emmie de Wit, Vincent J. Munster. Aerosol and Surface Stability of SARS-CoV-2 as Compared with SARS-CoV-1. New England Journal of Medicine, 2020; DOI: 10.1056/NEJMc2004973
Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.875 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.88 (8 гласове)