• Здравни новини
  • Изкуствените подсладители предразполагат към диабет тип II

Изкуствените подсладители предразполагат към диабет тип II

Консумацията на големи количества изкуствени подсладители може да промени начинът, по който човешкото тяло реагира на захарите, и по този начин да повиши риска от диабет, сочи малко австралийско проучване.

Проучването подкрепя концепцията, че изкуствените подсладители редуцират контрола, който организма оказва, връху нивата на кръвна захар. Това е така, тъй като изкуствените подсладители увеличават нивата на инсулин, въпреки че носят нула калории.

Приемът на големи количества ацесулфам-К и сукралоза (но вероятно и други изкуствени подсладители) води до прекомерно покачване (известно като спайк) на кръвните захари след нахранване, което във времето може да предразположи човек към развитие на диабет тип 2.

Проучването включва 27 души и е продължило само 2 седмици. То дава насока за нови проучвания в тази насока, които да разкрият, доколко крие риск приемът на изкуствените подсладители.

27 здрави доброволци са разпределени в три групи на случаен принцип. Първата група са приемали сукралоза, втората – ацесулфам-К, а третата – плацебо. Участниците са приемали капсули от тези субстанции три пъти на ден преди хранене за две седмици. Общата дневна доза на подсладителите е била равна на тази, която се съдържа в бутилка 1.5 л подсладена напитка.

В края на втората седмица изследвания показват, че хората, които са приемали изкуствени подсладители имат по-високи нива кръвна захар след нахранване.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.4 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.40 (20 гласове)

Тагове: диабет