• Здравни новини
  • Протеините и въглехидратите в закуската с ефект върху решенията през деня

Протеините и въглехидратите в закуската с ефект върху решенията през деня

Резултатите от проучване показват, че вземането на решения е повлияно от количеството въглехидрати и протеини, съдържащи се в закуската.

По-конкретно, участниците в проучването са били по-склонни да отхвърлят несправедливо финансово предложение, ако са се хранили с въглехидрати през сутрешните часове на деня. Но ако закуската им е съдържала по-ниско съдържание на въглехидрати и по-високо на белтъчини, те са били по-склонни да вземат парите, макар и предложението да е било неизгодно за техния джоб в дългосрочен план.

Изследователите не могат да отговорят кой е по-добрият вариант: вашето сутрешно меню да се състои от хляб или яйца/месо, що се отнася до вземането на правилното решение. Въпреки това асоциацията между състава на закуската и взетите решения е налице. Високото съдържание на въглехидрати е може би причина човек да бъде малко по-предпазлив към парични предложения.

Не е ясна и причината, защо въглехидратите или протеините могат да повлияят на решенията на някои хора.

Макар и само на теория, резултатите от изследването може и да имат своето обяснение. След нахранване с високо съдържание на въглехидрати, хората са склонни да имат по-ниски нива на аминокиселина, наречена тирозин.

Тирозинът е важен при производството на мозъчни химикали като допамин - който е част от т.нар. "система за награждаване" на мозъка. А промените в тирозина са свързани с промени в процесите, участващи в осъзнаването и вземането на решения от хората.

Въпреки това е още твърде рано да се направи каквото и да е заключение за това как най-добре да управляваме нашите социални взаимодействия с храната, заключва д-р Лука Гилиберто, невролог от нюйорския институт Northwell Health Neuroscience Institute, цитиран от WebMD.

Според него изводите от изследването съвпадат с това, което е известно за допамина и това не учудващо.

Критиците очертават няколко ограничения при тълкуване на резултатите, а именно: малкия брой изследвани хора (87 души) и неяснотата около обичайната диета на изследваните. Това би повлияло на краткосрочния им отговор на високо- или нисковъглехидратно хранене.

Източник:

Strang, Sabrina, et al. "Impact of nutrition on social decision making." Proceedings of the National Academy of Sciences (2017): 201620245.
Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.50 (14 гласове)