• Здравни новини
  • Част от опаковките на храни в ресторантите за бързо хранене не са безопасни

Част от опаковките на храни в ресторантите за бързо хранене не са безопасни

Следващият път, когато поръчате мъфин с кафе или вземете хамбургер с картофки, освен нездравословно, вашето хранене може да ви изложи на химикали със съмнителна безопасност, показва ново проучване.

Изследователи тестват повече от 400 проби от торбички, опаковки, кутии, чаши и прибори за хранене от 27 избрани на случаен принцип заведения за бързо хранене и вериги ресторанти в САЩ през 2014 г. и 2015 г.

Оказва се, че много от тестваните видове хартии за опаковане и картонени контейнери съдържат субстанции като пер- и полифлуороалкил , придобили общественост под акронима PFASs. PFASs, наричани също флуорирани химикали, са голям клас - повече от 3000 - широко използвани вещества, които са предпочитани от редица вериги, тъй като притежават качества да съхраняват храната по-дълго време. Проблемът е, че те не се разграждат с течение на времето, което води до акумулирането им не само в околната среда, но и в човешкото тяло.

Те са свързани с различни здравословни проблеми, включително рак, репродуктивни проблеми, увреждане на имунната система, както и висок холестерол. Това обикновено се случва, когато хората са постоянно изложени на малки количества за дълъг период от време.

Една трета от всички проби, или 33%, са дали положителен тест за PFASs, според проучването. Опаковките на десертите и хляба са най-склонни да съдържат PFASs - около половината. Oпаковките на бургери се подреждат на второ място - 38%. 1/5 от картонените контейнери като кутиите, в които се съхраняват пържените картофи преди консумация, също съдържат PFASs. Само в хартиените чаши не са открити флуорирани химикали.

Може би най-обезпокоителен е фактът, че по време на втория тест за потвърждаване на резултатите се установява, че от 20-те хартиени контейнера, шест са дали положителна проба за PFOA – химикал, който някога е бил основен компонент на незалепващото покритие на Teflon, докато през 2015 г. FDA и RAC забраняват използването му в хранителната индустрия.  

PFOA обаче все още се произвежда в други страни като например Китай. Авторите на изследването твърдят, че не е ясно как точно PFOA се озовава в част от опаковките на храните, но това със сигурност не е добър знак.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.5714285714286 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.57 (7 гласове)