Затлъстяването може да бъде заразно

Може да се предположи, че затлъстяването „се разпространява” сред приятели, които копират хранителните си навици. Според ново проучване при мишки затлъстяването наистина наподобява разпространението на инфекциозните болести.

В проучването са наблюдавани мишки с частичен имунен дефицит, които развили стеатозен черен дроб и затлъстели след като били хранени по типичния за западния свят начин. Неочаквано обаче, когато тези мишки били поставени заедно със здрави мишки, здравите също започнали да наддават на тегло и проявили симптоми на чернодробна стеатоза. 

Кой е виновникът? Микроорганизми в стомашно-чревния тракт на мишките. Според Ричард Флавел, професор по имунобиология в Йейл, при мишките с нарушения в имунната система бактериите в храносмилателния им тракт излизат извън контрол. Нормално всички ние живеем в симбиоза с бактериите в червата ни, но в проучването „лошите” болестотворни бактерии били 1000 пъти повече. 

Именно тези бактерии са се предали от мишка на мишка, нарушили са равновесието на микроорганизмите в червата на здравите и са довели до напълняване. 

Решаващия въпрос тук е възможно ли е това да се случва и с хората?

Според експертите това не е изключено, но са необходими още много изследвания, за да се потвърди или отхвърли тази хипотеза. Много вероятно е затлъстяването да се предава сред мишките, тъй като те поглъщат екскрементите си – много ефективен начин за разпространение на чревни микроби. 

Въпреки това професор Флавел предупреждава, че трябва да се обърне сериозно внимание на хората за това. Стеатозният черен дроб е състояние, което се среща изключително често у пълни хора – между 75% и 100% от хората със свръхтегло за засегнати. 

Досега ако двама от дадено семейство развият чернодробна болест или напълнеят значително, това се смяташе за генетично предразположение. Днес можем да кажем, че околната среда също играе важна роля. 

Ако направените в това проучване открития, са валидни и за хората, то при лечението на затлъстяването и стеатозата на черния дроб трябва да се включат и медикаменти с отношение към чревните  микроорганизми – пребиотици или пробиотици. 

Независимо че човешкият организъм е много по-комплексен и допълнителни изследвания са необходими, експерименти като този са стъпка напред, твърдят независими учени. 

Сподели или оцени, ако сме били полезни
3.8571428571429 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 3.86 (7 гласове)

Тагове: затлъстяване