• Здравни новини
  • До каква степен начинът на живот определя развитието на рак на гърдата?

До каква степен начинът на живот определя развитието на рак на гърдата?

Проучване показва, че телесната маса, привичките в характера и нивото на физическа активност оказват малко влияние върху цялостния риск.

Жените, които се опитват да спортуват редовно, да отслабнат или да откажат чашка червено вино през вечерните часове, понижават съвсем малко вероятността за развитие на рак на гърдата, твърди ново проучване, публикувано в Journal of the National Cancer Institute. 

Според проучването основна роля в определянето на риска играят по-скоро фактори, които не подлежат на промяна, като наследствените фактори и възрастта. В проучването са участвали малко над 5100 жени, половината от които са били болни от рак на гърдата. При анализ на техния начин на живот се е стигнало до заключението, че променливите фактори на средата играят относително малка роля.

Пример: Жена на 65 годишна възраст без фамилна обремененост ще има среден риск за развитие на рак на гърдата в следващите 20 години около 6,5%. Ако тази жена спре изцяло да консумира алкохол, започне да спортува поне два часа на седмица и поддържа здравословно тегло, нейният абсолютен риск ще се понижи с едва 1,6%. Това означава, че по-голямата част от риска (4,9%) се определя от генетични и други малко известни фактори.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (2 гласове)