• Здравни новини
  • Квартали с условия за разходки са свързани с по-нисък риск от диабет

Квартали с условия за разходки са свързани с по-нисък риск от диабет

Хората, живеещи в общности, които ги „поддикват“ към разхождане, имат значително по-нисък риск от развитие на диабет, показва ново проучване от Канада, цитирано от BBC.

И логично: Ако имате по-малко възможности за физическа активност в своето ежедневие, то вероятно ще трупате и повече килограми, а рискът от диабет ще се повишава.

Струпването на големи маси в градовете, процес известен като урбанизация, създава редица здравно-социални проблеми, сред които и липсата на свободно пространство за разходки, смята д-р Гилиан Бут – водещия автор в новото канадско проучване.

Проучването показва, че прииждащите имигранти от по-слабо урбанизираните региони са с особено висок риск да водят заседнал начин на живот и да паднат в жертва на болестите на нашето съвремие като диабет и исхемична болест на сърцето.

За да оценят влиянието на възможностите за разходка в квартала върху вероятността за развитие на диабет, д-р Бут и неговите колеги са събрали информация от здравните регистри на приблизително всички възрастни в Онтарио, Канада, фокусирайки се върху 1,2 милиона души, които не страдали от диабет.

За пет години, от 2005 до 2010 година, изследователите проследили колко от тези хора развили диабет. Те също направили кратка справка къде точно хората живеели и ги категоризирали според условията за разходка в техния квартал.

Оказало се, че най-приятните за разходка места са били и най-гъсто населени, имали добре разработена инфраструктура в лицето на широки тротоари, магазини, училища, работни места и други дестинации на достатъчно достъпно разстояние за ходене пеша.

Ето защо немаловажно е при избора на жилище да вземете под внимание и инфраструктурата на района, защото местоположението на жилището ви определя не само вашите навици, но и вашите болежки.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)

Тагове: диабет