• Здравни новини
  • Липсата на сън води до нездравословен избор на храна и повишена тревожност

Липсата на сън води до нездравословен избор на храна и повишена тревожност

Докато четях за пръв път заглавието на поредното проучване на добре позната тема, си помислих „нищо ново под слънцето“.

Като пословично лош „любител“ на съня, аз съм добре наясно, че понякога нощното похапване или семейният скандал е нещото, което ни държи будни. Но тук не става въпрос за това.

В проучване на Калифорнийския университет се посочва, че сънната депривация (лишаването от сън) действа неблагоприятно и дори уврежда региони от главния мозък, отговорни за избора на храна. Това откритие може да бъде полезно за обясняването на връзката между наднорменото тегло и липсата или лошото качество на съня.

За целите на проучването изследователите подбират 23 доброволци в отлично здравословно състояние. Първият етап от проучването се състои в провеждане на две функционални магнитно резонансни изследвания (fMRI): Едното е извършено след нощ, прекарана в сънна депривация, а второто след нормален нощен сън. 

По време на изследванията на участниците се показват изображения на различни храни, паралелно със сканирането на различни мозъчни области,  като освен това те са карани да подреждат изобразените храни, според  това колко ги харесват.

Стивън Грийър, главен изследовател в проекта обяснява: „Целта ни беше да разберем дали специфични региони от мозъка, отговорни за хранителното поведение се увреждат или повлияват от сънната депривация.” Регистрирана е нарушена активност във фронталния лоб при недостатъчно сън.  

Откритието води до извода, че лишаването от сън може да потисне висши мозъчни функции, които са особено важни за правилния избор на храна, в замяна на освобождаване от контрола на кората на по-нисши мозъчни структури, отговарящи на първични стимули. Като резултат се стига до прибързан и неправилен подбор на храните, които консумираме, което може директно да доведе до натрупване на излишни килограми.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)