Наистина ли тестостеронът намалява с възрастта?

За много мъже нивата на тестостерон в кръвта се понижават с възрастта.

Дали това обаче е един естествен процес, който не подлежи на външна намеса? 

Нови данни сочат, че тази тенденция към по-ниски нива не е последствие от възрастта сама по себе си, а в по-голяма степен се влияе от някои неподозирани за нас фактори и вредни навици, най-разпространените от които са страстното тютюнопушене, наддаването на тегло и депресията.

С тези открития концепцията на т.нар. андропауза (аналог с менопаузата при жените) претърпя сериозни промени.

При мъжете хормонът тестостерон се произвежда основно в тестисите и контролира развитието на половите белези. Той влияе на самочувствието, сексуалната функция и спермообразуването, но също така помага при поддържането на здравословна телесна „композиция“ чрез изграждане на мускулна маса, разграждане на мастна тъкан, поддържане на костната плътност и високи нива на червените кръвни телца.

Неотдавна бе публикувано проучване, в което са взели участие 1382 мъже без здравословни проблеми и прием на лекарства, които да повлияват хормоналните нива. Доброволците били на средна възраст 54 години.  

Най-сериозните намаления на тестостерона се наблюдават при мъже, които през пет-годишния период на проучването са напълняли (в последствие са диагностицирани със затлъстяване), са спрели тютюнопушенето или са били в депресия.

Друго интересно явление било, че в сравнение с останалите участници по-големи спадове в нивата се наблюдавали при неженените мъже. Специалистите обясняват това с по-честата сексуална активност и по-щастливия живот.

Според проф. д-р Гари Уитърт, част от екипа на проучването, е важно лекарите веднъж завинаги да осъзнаят, че намаляването на тестостероновите нива не е естествена част от остаряването и по-скоро се дължи на отразяващи се на здравето типове поведения. 

Проучването е представено на 94-тата среща на Ендокринологичното общество в Хюстан, Тексас, САЩ.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)