• Здравни новини
  • Вината при депресия предизвиква различен мозъчен отговор, както твърди и Фройд

Вината при депресия предизвиква различен мозъчен отговор, както твърди и Фройд

Мозъкът на хората с депресия, дори и в ремисия, реагира различно към чувството на вина в сравнение с мозъка на останалите хора, твърдят изследователи от Манчестерския университет в Обединеното кралство. 

С помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс учените са наблюдавали мозъчната активност на две групи хора – с и без минали епизоди на депресия – в ситуации, които предразполагат към чувство на вина. При изследването те са наблюдавали мозъчни механизми, които от части обясняват защо някои хора са по-склонни да реагират на стресовите ситуации с депресия вместо с повишена активност.

Резултатите от проучването са първото доказателство в подкрепа на класическата теория на Фройд, според която депресията се различава от нормалното състояние по склонността на засегнатите да „преувеличават“ чувството си на вина и себеотрицание. 

Новото проучване е публикувано в журнала Archives of General Psychiatry.

Екипът, който стои зад проучването, са оптимисти, че новото откритие ще доведе до първия маркер за бъдещ риск от депресия. По този начин депресията може да бъде лекувана и предотвратена още преди появата на първите осезаеми клинични белези.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)

Тагове: депресия