Инсулин, затлъстяване и още нещо

Инсулинът и въглехидратите

 Според утвърдения здравословен хранителен режим въглехидратите трябва да доставят45-65% от енергията на храната. Те повлияват в най-голяма степен нивата на инсулин по следния начин:
  • Въглехидратите постъпват през устата по време на хранене под формата на храните: хляб, картофи, ориз, плодове, зеленчуци и пр.
  • Те се разграждат от храносмилателните ензими до прости захари, каквато е глюкозата. Тя се всмуква в тънките черва и преминава в кръвта.
  • Глюкозата стимулира отделянето на инсулин от бета-клетките в панкреаса(задстомашната жлеза). В зависимост от покачването на нивата на глюкоза (респ. инсулин) в кръвта различаваме бързи и бавни въглехидрати, т.е. с различен гликемичен индекс. Приемането на въглехидрати с висок гликемичен индекс води до високи стойности на инсулина в кръвта (инсулинов пик), докато консумацията на нормални количества въглехидрати с нисък и среден гликемичен индекс през 2,5-3 часов интервал води до поддържане на стабилни стойности на инсулина (инсулиново плато).

Както изтъкнахме по-горе инсулинът притежава анаболни свойства. От една страна той стимулира превръщането на глюкозата в гликоген в черния дроб, а от друга спира разграждането на гликоген. Но изключително важно е следното - инсулинът се свързва с рецептори на повърхността на мастната клетка. По този начин в клетката на мастната тъкан се транспортира глюкоза, която след редица химични реакции се превръща в мазнини, процес наречен липогенеза.

Извод: Прехранването с въглехидрати води до затлъстяване!

 

Инсулинът и мазнините

 Мазнините повлияват много слабо нивата на инсулин в кръвта, но инсулинът влияе в голяма степен на мазнините:

Инсулинът спира процесите на разграждане на мазнините (липолизата) и стимулира образуването на мазнини от глюкоза в мастните клетки. Инсулинът кара мастните клетки да поемат мазнините от кръвта. Той улеснява транспорта на мазнините от кръвта в липоцитите.

Извод: Прехранването с мазнини и въглехидрати води до затлъстяване. Водещите диетолози съветват, ако целим свалянето на мазнини и отслабване, да разделим приема на въглехидрати и мазнини, т.е. не трябва да приемаме мазнини и въглехидрати по време на едно и също хранене!

Инсулинът и белтъчините

Подобно на въглехидратите, белтъците също могат да повлияят (ест. в по-малка степен) нивата на инсулин. Бързите протеини в излишък (напр. суроватъчната пудра, белтъкът на яйцето, рибата и др.) могат да повишат нивата на инсулин в кръвта, тъй като те се превръщат в глюкоза по пътя на глюконеогенезата. Бавните протеини като изварата, мазните меса, ядките и др. почти не покачват кръвните нива на хормона.

Инсулинът пък от своя страна спира разграждането на мускулната тъкан и има силно анаболно действие върху нея. Ето защо, ако имаме за цел оформяне на фигурата и натрупване на мускулна маса, инсулинът може да ни помогне доста. Скорошно проучване дори показва, че хората, трениращи вечер, когато нивата на инсулин са най-високи за деня, са склонни да имат по-добри успехи в боди билдинга и фитнеса.

 Извод: Приемането на белтъци в излишък има подобен ефект на преяждането с въглехидрати. Въпреки това за разлика от въглехидратите, някои от крайните продукти на обмяната на белтъчините са токсични за черния дроб и бъбреците. Ето защо прехранването с белтъци също не е желателно!

Обобщение

Прекаляването с всякакъв вид храна и консумирането на твърде еднообразна храна в никакъв случай не е здравословно и целесъобразно, тъй като обикновено няма желания ефект при отслабване, дори напротив - води до напълняване.

Инсулинът е изключително важен и необходимза човешкия организъм хормон, който в нормални граници има благоприятен ефект. Той или по-скоро нормогликемията (нормалните стойности на кръвна захар), която той осигурява, стимулират доброто настроение, мисловната и физическата дейност. Бързото покачване на инсулина в кръвта води до бързо мобилизиране на кръвната захар под формата на гликоген и мазнини и нейното изчерпване.

Изчерпването на кръвната глюкоза (хипогликемия) може да бъде причина за спад в настроението, мисловната и физическата дейност, а дори и по-сериозни депресивни състояния. За разлика от това състояние, инсулиновото плато има най-общо казано благоприятен ефект върху човек. Ето защо специалистите препоръчват да разделим порцията храна за деня в пет хранения, съобразени с дневния цикъл.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.50 (2 гласове)

Тагове: затлъстяване