Храните с най-висока и най-ниска концентрация на пестициди

Ягоди

Неоспорима е необходимостта от консумация на плодове и зеленчуци, независимо дали те са органични (маркетирани като биохрани) или конвенционално отглеждани. Много от крайните потребители обаче не осъзнават факта, че пестициди или техни остатъци са налични в широко предлаганите растителни продукти на пазара, дори и след внимателно измиване или обелване. Да запознае крайния потребител с това немаловажно явление е една от целите пред ръководството, създадено от Environmental Working Group (EWG) и издавано ежегодишно.

Според направения тазгодишен анализ на последните тестове от Министерството на земеделието на САЩ се установява, че близо 70% от пробите, взети от конвенционално отглежданите продукти, са замърсени с остатъци от пестициди.

В представеното проучване са открити общо 230 различни пестициди и техни производни в хилядите анализирани проби, като съществуват големи различия между отделните видове растителни продукти. По-долу е представен списък на плодовете и зеленчуците от т.нар. „мръсна дузина“ (Dirty Dozen ™) с най-високи концентрации на пестициди и списък на „чистата петнадесетица“ (Clean Fifteen ™) – растителни продукит с малко или никакво съдържание на пестициди.

Мръсна дузина
Чиста петнадесетица
  1. Ягоди
  2. Спанак
  3. Нектарини
  4. Ябълки
  5. Грозде
  6. Праскови
  7. Череши
  8. Круши
  9. Домати
  10. Целина
  11. Картофи
  12. Сладки чушки (тип „камби“)
  1. Авокадо
  2. Сладка царевица
  3. Ананас
  4. Зеле
  5. Лук
  6. Замразен сладък грах
  7. Папая
  8. Аспержи
  9. Манго
  10. Патладжан
  11. Зелен пъпеш
  12. Киви
  13. Едър пъпеш
  14. Карфиол
  15. Броколи

Основни констатации от тазгодишното ръководство на EWG, описващо всичко около намерените пестициди, са:

  • Повече от една трета от пробите от ягоди съдържат 10 или повече пестицида или техни разградни продукти.
  • Повече от 98 процента от пробите от ягоди, праскови, картофи, нектарини, череши и ябълки са дали положителен резултат за остатъци от най-малко един пестицид.
  • Пробите от спанак имат средно почти два пъти повече пестициди в сравнение с всяка друга култура.
  • Авокадото и сладката царевица са най-незасегнати от замърсяване с пестициди. По-малко от 1% от пробите показват откриваеми концентрации на пестициди.
  • Повече от 80 процента от ананасите, папаята, аспержите, лука и зелето са нямали пестицидни остатъци.
  • Нито една от пробите на плодовете и зеленчуците от т.нар. "чиста петнадесетица" не е съдържала повече от четири вида пестициди.

Две скорошни проучвания на Harvard T.H. Chan School of Public Health установяват изненадваща връзка между консумацията на растителни продукти с високи концентрации на пестициди и инфертилитета сред участниците в изследването.

Жените, които съобщават, че ядат две или повече порции продукти на ден с по-високи нива на пестициди, се отличват с по-висок риск (26%) за неуспешна бременност по време на проучването, отколкото участниците, които ядат по-малко порции от тези храни. Участниците от мъжки пол, които се хранят с по-замърсени от пестициди продукти, имат по-лошо качество на спермата. И двете проучвания включват двойки, търсещи лечение в репродуктивна клиника.

Констатациите от проучванията повдигат важни въпроси за безопасността на пестицидите, открити в продуктите, и предполагат, че хората трябва да се съсредоточат върху яденето на плодове и зеленчуци с най-ниски концентрации на пестицидни производни.

Бележка от автора: Проучването е проведено на територията на САЩ и включва плодове и зеленчуци, предназначени за техния пазар. Все пак, с голяма вероятност, можем да предположим, че ситуацията в България и Европейския съюз като цяло е огледална, предвид подобните регулации на пазара. Ръководството на EWG може да го откриете на следния адрес: https://www.ewg.org/foodnews/

Environmental Working Group, OUT NOW: EWG’s 2018 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™ (2018) https://www.ewg.org/release/out-now-ewg-s-2018-shopper-s-guide-pesticides-produce#.Ws8zodRuZdg
Сподели или оцени, ако сме били полезни
4.625 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 4.63 (16 гласове)

Тагове: хранене