Храните с най-висока и най-ниска концентрация на пестициди
Неоспорима е необходимостта от консумация на плодове и зеленчуци, независимо дали те са органични (маркетирани като биохрани) или конвенционално отглеждани. Много от крайните потребители обаче не осъзнават факта, че пестициди или техни остатъци са налични в широко предлаганите растителни продукти на пазара, дори и след внимателно измиване или обелване. Да запознае крайния потребител с това немаловажно явление е една от целите пред ръководството, създадено от Environmental Working Group (EWG) и издавано ежегодишно.
Според направения тазгодишен анализ на последните тестове от Министерството на земеделието на САЩ се установява, че близо 70% от пробите, взети от конвенционално отглежданите продукти, са замърсени с остатъци от пестициди.
В представеното проучване са открити общо 230 различни пестициди и техни производни в хилядите анализирани проби, като съществуват големи различия между отделните видове растителни продукти. По-долу е представен списък на плодовете и зеленчуците от т.нар. „мръсна дузина“ (Dirty Dozen ™) с най-високи концентрации на пестициди и списък на „чистата петнадесетица“ (Clean Fifteen ™) – растителни продукит с малко или никакво съдържание на пестициди.
Мръсна дузина
|
Чиста петнадесетица
|
|
|
Основни констатации от тазгодишното ръководство на EWG, описващо всичко около намерените пестициди, са:
- Повече от една трета от пробите от ягоди съдържат 10 или повече пестицида или техни разградни продукти.
- Повече от 98 процента от пробите от ягоди, праскови, картофи, нектарини, череши и ябълки са дали положителен резултат за остатъци от най-малко един пестицид.
- Пробите от спанак имат средно почти два пъти повече пестициди в сравнение с всяка друга култура.
- Авокадото и сладката царевица са най-незасегнати от замърсяване с пестициди. По-малко от 1% от пробите показват откриваеми концентрации на пестициди.
- Повече от 80 процента от ананасите, папаята, аспержите, лука и зелето са нямали пестицидни остатъци.
- Нито една от пробите на плодовете и зеленчуците от т.нар. "чиста петнадесетица" не е съдържала повече от четири вида пестициди.
Две скорошни проучвания на Harvard T.H. Chan School of Public Health установяват изненадваща връзка между консумацията на растителни продукти с високи концентрации на пестициди и инфертилитета сред участниците в изследването.
Жените, които съобщават, че ядат две или повече порции продукти на ден с по-високи нива на пестициди, се отличват с по-висок риск (26%) за неуспешна бременност по време на проучването, отколкото участниците, които ядат по-малко порции от тези храни. Участниците от мъжки пол, които се хранят с по-замърсени от пестициди продукти, имат по-лошо качество на спермата. И двете проучвания включват двойки, търсещи лечение в репродуктивна клиника.
Констатациите от проучванията повдигат важни въпроси за безопасността на пестицидите, открити в продуктите, и предполагат, че хората трябва да се съсредоточат върху яденето на плодове и зеленчуци с най-ниски концентрации на пестицидни производни.
Бележка от автора: Проучването е проведено на територията на САЩ и включва плодове и зеленчуци, предназначени за техния пазар. Все пак, с голяма вероятност, можем да предположим, че ситуацията в България и Европейския съюз като цяло е огледална, предвид подобните регулации на пазара. Ръководството на EWG може да го откриете на следния адрес: https://www.ewg.org/foodnews/
Тагове: хранене