Седмично или дневно разпределение на храните?

Как да организираме своя хранителен режим? Дали е по-добре да съставяме хранителния си план ден за ден, изолирано от останалите дни в седмицата, или да се съобразяваме с тях? - на тези въпроси ще се опитаме да намерим отговор в тази статия.седмично хранене

По-голямата част от експертите по хранене (поне до този момент) съветват да присъстват оптимално разнообразие на хранителни продукти, включени в дневното меню. С други думи хранителните режими се съставят на базата на определен, малък брой групи храни, които няма да натоварят излишно човешкото тяло и същевременно ще осигурят на организма необходимите му хранителни вещества.

Въпреки това съществуват схеми за ежедневен прием на 7, 11 и дори повече групи храни, като се следва логиката, че приемът на повече продукти е свързан с вноса и на повече есенциални нутриенти. Но трябва ли това да става ежеднев­но и организмът да се натоварва с много продукти, макар и в минимални количества? Понас­тоящем се счита, че това не е необходимо, тъй като е известно, че организмът притежава достатъчно механизми да метаболизира приетата храна в рамките на няколко дни.

Ето защо е добре да се обособят както дневни потребности, така и седмични потребности, при които хранителните продукти се разпределят в рамките на 7 дни. Това дава по-големи възможности за разнообразие в храненето през отделните дни от седмицата и здравословно оптимизиране на храните в седмичните менюта. В този аспект групите храни, които осигуряват най-големи количества есенциални хранителни вещества, трябва да присъстват ежедневно в седмичното меню, докато останалите храни могат да се включват само в някои от дните през седмица­та. Имайки предвид, че хлябът неотменно присъствува в ежедневното меню на българина, компромисно може да се предложи следното седмично разпределение на храните:

  • 7 дни зеленчуци и плодове
  • 7 дни зърнени продукти в умерени количества
  • 5-6 дни мляко и млечни продукти
  • 2-3 дни месо и месни продукти
  • 1-2 дни риба
  • 1-2 дни яйца
  • 1-2 дни варива, ядки
  • 1-2 дни вегетариански дни, в които се приемат само плодове, зеленчуци, зърнени про­дукти, варива или ядки

Седмичното балансиране на хранителните продукти позволява на организма да не на­товарва ежедневно храносмилателните си потенциали и оптимално да използва повече­то от необходимите му хранителни вещества, според метаболитните си потребности.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)