Аминокиселини и ролята им в храненето

Заменими и незаменими аминокиселини?

Аминокиселините, които не могат да се синтезират в организма и които се осигуряват основно от постъпилата храна, се наричат незаменими или есенциални, а тези които се синтезират в организма, са заменими. В животинските продукти есенциалните аминокиселини се съдържат в балансиран вид, поради което белтъка в тях е пълноценен. В растителните продукти, които съдържат белтъци - варива, ядки и зърнени храни, есенциалните аминокиселини са в недостатъчно количество, а някои дори и липсват, поради което белтъците в тях са непълноценни.

Понастоящем като незаменини се считат следните 9 аминокиселини: валин, левцин, изолевцин, лизин, метионин, триптофан, фенилаланин, треонин и хистидин. Към тях се добавя амнокиселината аргинин, необходима в детската възраст. Есенциалните аминокиселини са необходими за синтеза на белтъка в клетките, но всяка от тях изпълнява и други специфични функции. Ето някои от тях:

  • лизин участва в продукцията на антитела, хормони и ензими. При децата е необходим за правилен растеж и костно формиране.
  • хистидин участва в продукцията на еритроцити и левкоцити и регулира функциите на антителата.
  • метионин има липотропно действие и е важен за функциите на черния дроб. Сярата, която се съдържа в метионина защитава клетките от екзогенни замърсители и забавя процесите на тяхното стареене.
  • фенилаланин е прекурсор на тирозина, като двете аминокиселини участват в синтезата на хормоните на щитоводната жлеза и някои невротрансмитери.
  • триптофан е необходим за продукцията на някои витамини от група В, като ниацина, който отговаря за формирането на мозъчния невротрансмитер серотонин.
  • валин стимулира растежа, мускулната маса и възстановяването на тъканите.

Заменимите аминокиселини са също необходими за организма като по-важни от тях са: цистин, тирозин, аланин, глутаминова киселина, пролин, глицин. За изграждането на собствени белтъци, човешкия организъм се нуждае както от незаменини, така и от заменими аминокиселини в балансиран вид.

Източници на пълноценен белтък с балансиран състав на есенциални аминокиселини са белтъците от животински произход - месо, риба, яйца, мляко и техните продукти. Освен това те имат и по-висока усвояемост от растителния белтък. В растителните продукти обикновено са в недостатъчни количества есенциалните АК лизин, метионин и триптофан.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)