Виновници за наднорменото тегло

През последните няколко години наднорменото тегло се превърна в проблем №1 за здравната ни система; проблем, който не подмина дори децата и младежите в училищна възраст; проблем, който засяга около 2 милиона българи, от които 200 хиляди са деца. Това подрежда България на едно от челните места по детско затлъстяване в Европа и обрича бъдещето на идните поколения.наднормено тегло

Опасностите, които крие затлъстяването

За съжаление „злото” не идва само – освен непривлекателния външен вид, намалената физическа активност и самочувствие, от него произлизат и сериозни здравословни проблеми, заплашващи човешкото здраве и живот. Те обичайно започват неусетно под формата на едва доловимия метаболитен синдром, а в последствие идват и диабет, сърдечносъдови заболявания и артериална хипертония.

Именно тези заболявания се превърнаха в бича за съвременното общество. Логично следва въпросът: Кой е виновен за това - ние или обстоятелствата?

Донякъде сме виновни сами, че приемаме и подхранваме нашите врагове, допринасящи за затлъстяването. От друга страна, невинаги можем да променим обстоятелствата. Но нека разгледаме тези виновници, за да разберем как да се преборим с тях.

Основни виновници за наднорменото тегло

Генетика. За съжаление за някои и за радост за други, генетиката играе основна роля в определянето на телосложението. Еволюцията е устроила човешкото тяло така, че то да складира излишната енергия в удобна за него форма, каквито са мазнините. По този начин нашите далечни прадеди са преживявали дълго време без храна и не само са оцелели, но са се размножавали и доста успешно.

Сега обаче нещата стоят друго яче – съвременният начин на живот ни обрича на физическо бездействие, а в същото време ни предоставя достатъчно количество енергия под формата на некачествена храна. Ето защо гените, които преди са кодирали нашето биологично оцеляване, сега осъждат голяма част от хората на затлъстяване. Но да оставим генетиката на страна – нея няма как да променим.

Заседнал начин на живот. От създаването на света човешкият живот е свързан с много и интензивни дейности. За да си изкара прехраната, човек ставал земеделец, скотовъдец или занаятчия. Винаги трябвало да се труди, и то здравата, за да живее в благополучие. Този труд го възнаграждавал не само с богатства, но и с физическо здраве.

Сега много хора по света почти не използват краката си – навсякъде отиват с коли, вкъщи всичко е механизирано, а професията им също не е свързана с движение. Вместо да ритат топка или да играят на кукли, децата по цял ден стоят пред компютрите. Наистина е доста трудно да се борим с този виновник.

Угаждане на апетита. В менюто ни има много повече месо и сладкиши дори отпреди 20 години. Не е нужно да правим кекс или сладки, когато чакаме гости. В магазина има всичко в богат асортимент, а евтиното не винаги означава здравословно. Без да усетим, свикваме със сладкишите, ставаме зависими от тях и ако липсват на масата, сякаш не сме си дояли.

Така постепенно приемаме всеки ден много повече калории, отколкото можем да изразходваме. А колко е приятно да работиш на компютъра или да гледаш телевизор и да похапваш нещо. Пък и не разбираш кога е свършило. А рекламите само това и чакат –разните шарении, в които са опаковани изкусителни лакомства настойчиво призовават: „Опитай ни!”.

Адитивите в храните. Напоследък много хора се успокояват, че единствено Е-тата са виновни за напълняването им. Може да има нещо вярно в това, но все пак остава валидната от векове истина: „За да отслабнеш, яж по-малко”. Често уморени от работа или защото не ни се занимава, вместо да сготвим нещо от истински зеленчуци, сипваме готовата супа във вода, оставяме я да заври, и готово... За второ прибавяме купеното печено месо (а то задължително се потапя в консервант, за да издържи по-дълго) и вечерята е готова. Така даваме карт бланш на Е-тата.

Пак този стрес. Това не е шега. Стресът особено се увеличи. Налага се да мислим за много неща, за които нямаме капка сигурност – ще бъдем ли утре на работа, ще успеем ли да си платим сметките, ще имаме ли топло през зимата или ще стоим на хладно и ще се преструваме, че всичко е наред. Като прибавим към този списък и личните проблеми със съпруга и семейството, разбираме, че има за какво да се тревожим. Най-простото и достъпно средство да си доставим малко радост е да се наядем до насита късно вечер като награда за преживените трудности. За жалост това не ни се разминава безнаказано.

Какво да правим с толкова многото виновници?

Да се предадем ли? Да ги оставим да действат свободно в живота ни? Или да се бием за всеки килограм, да си върнем завоюваните позиции. Разбира се, това всеки решава сам. Борбата е трудна, дълга и изисква завидно постоянство. Но нека не се отказваме – всяка победа ще ни насърчава и ще прави пътя ни по-лесен.

  • Нека направим всичко възможно, за да се движим повече. Ако съвсем няма къде да се разхождаме или да бягаме за здраве, можем да правим упражнения във фитнес залите или вкъщи.
  • Доколкото е възможно, да заменим сладките неща с плодове и ядки.
  • Да приготвяме храната сами от истински продукти.
  • Да се постараем да вечеряме по-рано и не толкова обилно (впрочем, за борба със стреса има и други радости – освен материалните, съществуват и духовни ценности, от които със сигурност не се напълнява).
  • Да избягваме стресовите ситуации или да намерим начин да се освобождаваме от психическото напрежение.
  • И най-важното: да установим точно колко храна ни е необходима, за да запазим постоянно теглото си.

Трудно е, но трябва да успеем!

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)