Макдоналдс и fast food култура на хранене

Все още не сме забравили неотдавнашните искове, предявени от млади хора към компанията Макдоналдс в САЩ. Слава Богу, американската Темида излезе с чест от това деликатно положение. Разбирате ли, група млади, преяждащи до свинство юноши (извинете, съвсем точно определение), предявяват претенции към фирмата, че върху нея лежи цялата вина за тяхното наднормено тегло.

макдоналдс и fast food

Интересна ситуация, нали? Кажете моля, кой е виновен, че аз обикновено ям половин кофа повече от другите? Не аз, разбира се. Виновно е самото ядене! Правилно, яденето е виновно, че ми се иска да похапвам. И ще дам под съд яденето. Току-виж съм го осъдил за добри парици и пак ще ям това ядене до премаляване. Така му се пада!

Но не става дума за това. Наистина ли храната в Макдоналдс и в останалите вериги за бързо хранене е толкова калорична, че непременно ни довежда до затлъстяване? Хайде да анализираме какво и как яде средностатистическият посетител на тази заведения. Какво влиза в стандартния набор, толкова натрапчиво предлаган на посетителя?

Хамбургер или чийзбургер, солени пържени картофки и силно газирано сладко питие (кола, сок и др.). Всичко това се поглъща доста бързо – максимум 10 минути и вече си сит. Но сит ли си наистина??

И тук започва най-интересното. И хамбургерът, и чийзбургерът са солидно подправени със сол. Солено е месото, кашкавалът, сосът, краставицата. Всичко това е прикрито срамежливо отгоре и отдолу с въздушно хлебче, което не може да засити не само възрастен човек, но и дете. За консумирането на този продукт отиват най-много две минути. След това идва ред на скромната шепичка пресолени картофени сламчици. Нали разбирате, че след форсираното приемане на такова количество сол с първото и второто ядене, вече ужасно ви се пие. И ето, настъпва кулминацията.

Във всички ресторанти Макдоналдс предлагат на посетителите стандартното, силно газирано, охладено (с лед) питие, било то кола, фанта или нещо друго. Освен това го предлагат натрапчиво и в невероятни количества. На вас наистина ви се пие. Кой от вас е виждал да предлагат в класически ресторант промишлени количества висококалорийни напитки като кола, студен чай или сок, за да изядете с тях сандвича си? Безсмислица. Най-много 200 мл сок или друго питие, но не силно газирано и с лед.

И ето, изпивате със сламка половин литър силно газирана течност с лед. Без сламка няма да можете да изпиете толкова, а дори и да я изпиете, тя няма вече да е толкова газирана.

А сега за минутка си представете какво става във вашия стомах. Половин литър вода, още минимум литър – литър и половина въздух (от питието), и всичко, което е останало от хамбургера и картофките. Стомахът ви е подут като балон за 1 май. Добре, че не се е пукнал. Оттук идва и мнимото чувство за ситост. Само преди 10-15 минути вие бяхте скромен посетител на ресторант за бързо хранене, а сега – сте като малък дирижабъл, по-скоро даже потънал дирижабъл.

Какво общо има калоричната храна с това?

Трябва само два-три пъти да „изгоните” въздуха от стомаха си и да изтичате веднъж до тоалетната „по малка нужда” и ситостта за миг ще изчезне. Обърнете внимание на калоричността на продуктите, които току що сте изконсумирали на един дъх: хамбургер, пържени картофки и голяма кола. Ето как, без да искате, вече сте си осигурили близо половината от препоръчителния дневен прием на калории.

В никакъв случай не искам да клеветя безразборно ресторантите за бързо хранене. Това е много полезна, качествена и цивилизована форма за обслужване на населението. Просто не трябва да надценяваме някои особености на тези услуги, да кажем, хранителната ценност или калоричност.

Калорична - да! Но защо и нездравословна?

Първият основен минус са пресолените ястия. Нека да не забравяме, че прекомерният прием на сол има доказано неблагоприятно влияние върху здравето.

Транс мазнините в състава на предлаганите продукти също крият опасност за нашето здравословно състояние. Ето и няколко факта за тях:

  • получават се в резултат на промени в структурата на ненаситените растителни мазнини, които се хидрогенират и се превръщат в транс изомери. Транс мазнините се получават най-често в резултат на агресивна термообработка.
  • асоциират се с неблагоприятни промени в клетъчните мембрани.
  • повишават нивото на общия и "лошия" LDL холестерол и понижават това на "добрия" HDL холестерол
  • понижават процесите на обмяна в организма
  • свързват се с повишен риск от сърдечносъдови заболявания и диабет
  • включват се в състава на fast food, твърдите маргарини, готовите закуски, снаксове, пържени храни, сладки изделия и др.

Освен това, за да се осигури дългата трайност на продуктите те са "замесени" с големи количества какви ли не консерванти и подобрители със съмнителен ефект върху нашето здраве.

„Проклинат го гастрономите по цял свят, обожават го младите хора по всички континенти. Ненавиждат го диетиците и антиглобалистите, благославят го хората, имащи 15 минути обедна почивка” – цитат от "Порно в устата", автори полските кулинари Bikont и Maklowicz.

{rt}

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)