Биохрани за деца

Биохраните на семейната трапеза вероятно ще намалят шанса вашите деца да бъдат изложени на пестициди и резистентни на антибиотици бактерии, но дали увеличените разходи за храна ще гарантират по-добро здраве през критичните години на растеж и развитие?

За никого не е тайна, че здравословното хранене включва богато разнообразие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти и качествен източник на белтъчини. Същото важи в пълна сила и за подрастващите. Но къде се вписват т.нар. „био“ продукти в тяхното меню? Дали „превключването“ към органични храни си струва допълнителните разходи?

Неотдавна в списанието Pediatrics бяха публикувани напътствия от Американската академия по педиатрия за родители, които разглеждаха тези актуални въпроси.

Запознайте се с цифрите

Неоспорим факт е, че през последните години индустрията за биохрани се разраства стремглаво.

Да вземем за пример "меката" на органичната храна - САЩ, където само за 14 години оборотът от 3,5 милиарда долара през 1996 достига до 28 милиарда през 2010. 

Сами преценете за ситуацията в България: само за 2011 продажбата на биохрани в България е отбелязала ръст от около 15% и докато преди можехме да открием органични храни само в специализираните магазини, то сега те присъстват на щандовете на повечето големи хранителни вериги. 

Но дали тези резултати се дължат на масовите рекламни кампании или са закономерно следствие от здравословните ползи, които носят биохраните?

Био храните и детското здраве

Повечето проучвания не показват различия в хранителния състав на конвенционалните и био храните. Така например едно „био“ яйце и едно конвенционално яйце ще съдържат приблизително равни количества: 

  • Белтъчини
  • Мазнини
  • Минерали
  • Витамини 
  • Антиоксиданти

Органичните храни имат много по-ниски нива на:

  • Пестициди – това може да бъде от полза за децата, тъй като много пестициди имат дълго време на полуразпад и е възможно да акумулират в човешкото тяло. Ако човек започне да ги акумулира от ранна възраст, съществува по-висок риск да достигне токсични нива по-късно в своя живот.
  • Резистентни на антибиотици бактерии – за да бъде наречена една храна био или органична, на производителя не е позволено да използва за своята продукция антибиотици за нетерапевтични цели. С други думи той може да използва антибиотици да лекува болни животни, но не и като превантивна мярка. Изследователи от университета на Мериланд за обществено здраве докладват в свое проучване, че в био птицефермите има по-малко мултирезистентни щамове.

Не съществуват преки доказателства до този момент, че органичните храни подобряват здравето.

За да разберем дали наистина органичните храни осигуряват дългосрочно здраве, е още твърде рано. Недостатъчно време е изминало от тяхното масово навлизане на пазара, за да можем убедено да отговорим на този въпрос.

За целта, освен време, са необходими и мащабни проучвания, разгледали дългосрочните ефекти на биохраните върху здравето.

Как да разпознаваме биохраните?

Важно е да отбележим, че от 1 Юли 2012 изписването на логото на ЕС за биологичните продукти стана задължително за всички предварително пакетирани биологични храни, произведени в държавите от ЕС и отговарящи на стандартите. С тези мерки на първо четене се сложи край на ментетата, върху които греят надписи, че са биохрани.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
1< 1< 1< 1< 1< Оценка 0.00 (0 гласове)