Здравословно барбекю

Но преди да го запалите, внимавайте.

Убедителни изследвания показват, че много меса, които традиционно се готвят на барбекю може да увеличат риска за рак на дебелото черво. И дори и някои "по-безопасни" меса може да ви изложат на агенти, причиняващи рак, ако са приготвени неправилно.

За щастие, не трябва напълно да се откажете от плановете за печене на скара. Направете тези промени в следващото си барбекю, за да сте спокойни за здравето си.

Избягвайте преработени меса

Пропуснете преработени меса като на бекон, шунка, пастърма, салами, наденици, кренвирши и др.

Канцерогенни вещества се образуват при предварителната им преработка и консервиране. Яденето на тези видове месо внася канцерогенни вещества в организма.

Ограничете червеното месо

Яденето на твърде много червени меса като свинско, агнешко и говеждо месо (включително кюфтета и кебапчета) може да повиши риска от рак. Най-добре би било да се заменят с пилешки гърди без кожа и риба.

Ако не можете да откажете червеното месо може да намaлите риска, като се ограничите до три порции по 150 г. на седмица. Една такава порция е горе-долу с размера на две тестета карти.

Не овъглявайте месото

Черният цвят не е вече на мода в здравословното хранене. Това е така, защото месото, което е овъглено или изгорено всъщност, е покрита с хетероциклични амини (HCAs). Те са едни от най-мощните канцерогени и са доказали, че участват в образуването на рак на дебелото черво.

За да се предпазите от HCAs следвайте тези съвети:

  • Придържайте се към риба. Тя съдържа по-малко мазнини и се готви по-бързо, отколкото червеното и птичето месо.
  • Омазнявайте грила. Това запазва въглените да се лепят по месото.
  • Гответе предварително храната. Пригответе месото в микровълнова печка или фурна за 4-5 минути, след това ги довършете на скара. По-малко време на грила означава по-малко излагане на канцерогените.
  • Понижете температурата.
  • Почиствайте скарата след всяка употреба. Това предотвратява полепването на овъглените остатъци при следващото Ви барбекю.

Използвайте марината

Вкуса на месото е по-добро, когато се маринова в оцет, лимонов сок, подправки и билки като мента, розмарин, естрагон или градински чай. Но това не е единствената причина марината да е задължителна.

Мариноването на месото в продължение на 30 минути може да намали образуването на HCA.

Отделяйте мазнината

Канцерогенни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) се отделят при опушване на месото от капещата мазнина.

Разнообразявайте с плодове и зеленчуци

Печенето на любимите Ви плодове и зеленчуци е чудесен начин да се заредите с витамини и хранителни вещества, които помагат на тялото да повиши съпротивителните си сили

За да увеличите вашия вкуса на плодовете и зеленчуците може да опитате някоя от техниките:

  • Добавете щипка черен пипер, сол и оцет.
  • Не белете кората на зеленчуците - дори и царевица на кочан. Кората осигурява повече хранителни вещества и „опушен“ вкус, предпазвайки зеленчуците от изсушаване.
  • Поръсете с канела или мед плодовете преди печене.

За някои заклети фенове на класическата скара, тези промени може да дойдат в повече. Но не забравяйте, че с малко здравословни промени в готвенето на барбекю може да удължи живота Ви.

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)