Орторексия нервоза - манията за правилно хранене

Случвало ли ви се е да копнеете за нещо вкусно, но вредно? Едва ли съществува човек, който никога да не е имал пориви за нещо сладичко, пържено или панирано или пък за глътка алкохол след тежкия работен ден. В действителност прегрешенията са част от нашата „тъмна” страна, без която трудно може да живеем. Някои ги наричат „храна за душата”, други ги смятат за най-големия си враг.

орторексияДали ако ги премахнем изцяло от своето меню и се храним изключително здравословно само с изключително здравословни храни, и включим физически тренировки на границите на възможностите си, ще успеем да постигнем оптималното здраве и фигура, които ще ни поддържат читави до дълбока старост. Безспорно идеята е прекрасна, но невинаги съвпада с реалността, защото прекален светец и Богу не е драг:

Манията за здравословно хранене доведе до появата на ново разстройство на храненето, наречено орторексия.

Какво представлява орторексията

Орторексия нервоза или просто орторексия е термин, въведен от д-р Стивън Братман, за да опише състоянието при хора, които са обсебени от идеята за правилно или здравословно хранене.

Макар и да звучи парадоксално, орторексията въобще не е здравословна, дори напротив - застрашава здравето на хората.

Все още орторексията не е официално приет термин в медицинската номенклатура.

Симптоми на орторексия

Страдащият от орторексия е обсебен от идеята за определяне и спазване на перфектния режим на хранене. Той ще консумира изключително и само храни, които го карат да се чувства здрав, жизнен и пречистен и всячески ще избягва други, които съдържат:

 • изкуствени оцветители, подправки или консерванти
 • пестициди или генетично модифицирани храни
 • мазнини, захар или сол
 • всякакви животински продукти
 • други хранителни съставки, които счита за нездравословни

Симптомите на орторексия нервоза включват:

 • Мания за правилно хранене.
 • Мания към самата храна. Хората с орторексия са обсебени от начина на приготвяне и състава на храните, които консумират, до степен, че това нарушава ежедневните им дейности.
 • Отказ от прием на всякаква храна, различна от определения хранителен режим. Орторексията кара човек да спазва диетата независимо на каква цена. Например орторексикът няма да отиде на ресторант или на гости, ако има шанс там да яде некачествена или „нездравословна” храна.
 • Тежко чувство за вина при допускане на прегрешение - предпоставка за депресивни състояния.
 • Хранителен дефицит. Силно рестрективната диета, която спазват, ограничава разнообразието от храни и води до недохранване и гладуване.
 • Стремеж към перфектност. Повечето орторексици се стремят да постигнат със своята диета определена цел като перфектното здраве, фигура или детоксикация.
 • Асоциално поведение и критично отношение към хората, които не се придържат към определения от тях „здравословен” хранителен режим.

Опасностите, които крие орторексията

Въпреки че състоянието все още не е добре проучено, се предполага, че манията за здравословно хранене и изобщо за здравословен начин на живот може да достигне до изключителни крайности и да доведе до тежки нарушения в храненето и дори смърт.

Орторексията може да даде началото на някои сериозни заболявания като анорексия и булимия, смятат специалисти.

Дори и в по-леките случаи орторексиците се стремят да ограничат определени хранителни групи и издигат в култ други, което се свързва също с недохранване и хранителни дефицити. Освен това тяхното качество на живот се понижава от честите угризения по повод на отклоняване от определените от тях „здравословни” норми.

Хората с орторексия ограничават своите социални контакти до хората със сродни интереси и хранителни навици. Те често избягват всякакви събития и празници, а за да не допуснат „прегрешение”, когато ходят на гости, си носят собствена храна.

Подобно на хората с булимия или анорексия, орторексиците също могат да стигнат до етап, където манията за правилно хранене може да наруши извършването на ежедневни дейности и задължения. Техните стриктни правила и убеждения относно храната ги изолира от обществото и често е причина запаническа атака, безпокойство и дори депресия.

Стремежът към перфектно тяло и орторексия

С повишаващото се влияние на медиите върху съвременното общество и отвсякъде заливащите ни красиви фигури и изваяни тела няма нищо чудно защо стремежът към перфектното тяло се превърна в цел номер едно за мнозина млади хора.

Оттук до орторексията крачката е малка и често състоянията преминават едно в друго.

{rt}

Използвана литература:

Сподели или оцени, ако сме били полезни
5 1< 1< 1< 1< 1< Оценка 5.00 (1 глас)