Забележка

The forum is in read only mode.

Заглъхнало ухо след грип

• Anonymous
  • Anonymous's Avatar COM_KUNENA_TOPIC_AUTHOR
  • Посетител
22 Сеп 2010 11:38 #1 от Anonymous
Anonymous COM_KUNENA_MESSAGE_CREATED Заглъхнало ухо след грип
Здравейте
Накратко - след изкаран грип ми заглъхнаха ушите и се появи болка в тях. 2 седмици преди грипа изкарах и една настинка, при която се получи същото с ушите ми, ходих на лекар, пих антибиотик плюс капки за уши и ми мина. сега едното ми ухо се отпуши и оправи, но другото от 2 седмижи е заглъхнало, без болка, нямам температура или друго неразположение, само лека хрема. Какво ще ме посъветвате и на какво се дължи това.
  • Здравко
  • Здравко's Avatar
  • Посетител
22 Сеп 2010 15:50 #2 от Здравко
Re: Заглъхнало ухо след грип
Здравейте,
Съветът ми е да посетите отново специалист по УНГ за преглед.
Възможно е заглъхването да се дължи на инфекция на средното ухо, което комуникира чрез евстахиевата тръба с носоглътката ви и, поради грипа, да се е насложила вторично и бактериална инфекция в средното ухо. В такъв случай обаче основният водещ симптом би бил болката, която се появява до няколко дни.
По-вероятно според мен е заглъхването да се дължи на ринита (хрема) поради невъзможност за изравняване на налягането на средното ухо с носоглътката. Все пак разликата в наляганията е в основата на неприятното чувство на заглъхване на ухото.
Успех!
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
22 Сеп 2010 15:55 #3 от д-р Георгиев
Съгласен съм със Здравко. Отидете на УНГ специалист, за да не настъпят усложнения.
  • Anonymous
  • Посетител
22 Сеп 2010 17:27 #4 от Anonymous
Много благодаря за отговорите. За да уточня - ухото в началото ме болеше, но вече не. Хремата ми е придружена с нещо като храчки, ггъст секрет, но не от кашлица, а сякаш се събират в гърлото ми, не знам - наистина ли от нея са ми така ушите? Ще отида на специалист, просто докато чакам съм се притеснила много, понеже доста време ми е запушено ухото и се уплаших да не е твърде късно за лечение и да не се оправи никога. Смятате ли, че е нещо опасно и съм закъсняла с посещението на унг? Хремата я лекувах 2 седмици с Олинт и Виброцил, но не минава, не знам, каква е следващата стъпка за лечението й? Разбира се, ще ида на лекар, но просто искам да знам какво смятате. Благодря предварително.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
22 Сеп 2010 20:21 #5 от д-р Георгиев
Не се притеснявайте. Две седмици не е толкова дълъг период от време, не е като година след появата на оплакванията, защото и такива случаи има.
И все пак потърсете възможно най-бързо специалист, тъй като описанието на секрета наподобява гной, който е признак на гнойна инфекция. Тя може да засегне или е засегнала ухото, но както вече споменах това може да го каже само специалист след снемане на анамнеза и преглед на ушите.
П.С. Не използвайте Олинт за по-дълъг период от време, тъй като твърде продължителната му употреба може да причини хроничен оток на лигавицата и да утежни положението.
  • Anonymous
  • Посетител
23 Сеп 2010 11:59 #6 от Anonymous
Благодаря за отговора, д-р Георгиев. Днес ходих на преглед - имам хедоизлекуван ринит, според лекаря ухото ми не е възпалено, но е с леко хлътнало тъпанче - какво значи това, опасно ли е, оправя ли се - звучи ми притеснително? Изписаха ми Панцеф, Фликсоназе, Ксилометазолин, Ефизол и нещо като морска вода за промивки. Според вас подходящо ли е това? Притеснявам се, че антибиотикът не е удачен за лечение на евентуална инфекция в ухото - при преглед със сигурност ли може да се установи (не)наличието на такава, или има вероятност и да не може да се забележи инфекцията? Благодаря предварително, това е последният ми въпрос, ще се надявам да се оправя.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
23 Сеп 2010 17:41 #7 от д-р Георгиев
Здравейте отново,
При прегледа с ушния спекулум (металната фуния) в действителност се установява дали имате инфекция или не. Рядко в по-леките случаи може да бъде пропусната, но тъй като във вашия случай и клиниката не съответства, с голяма точност може да се твърде, че нямате инфекция.
Хлътналото тъпанче в случая е анатомичната проява на заглъхването и не е никак страшно. То просто показва, че налягането в средното ви ухо е по-ниско от това на атмосферата. След излекуването на ринита би трябвало всичко да е ОК, ако това естествено е причината.
Ето защо няма нужда да се притеснявате, но все пак, ако проблемът продължи така още известно време или се задълбочи, не се колебайте да потърсите отново консултация с лекар.
  • Anonymous
  • Посетител
23 Сеп 2010 18:08 #8 от Anonymous
Благодаря за изчерпателния отговор. След като ми приключи лечението ще напиша какво се е случило.
  • Anonymous
  • Посетител
01 Окт 2010 15:16 #9 от Anonymous
Ето ме отново - за съжаление след лечението не се оправих, даже напротив. Ухото ми вече не е толкова заглъхнало и нямам хрема, но за съжаление усещам, че не чувам нормално с него и най-важното - от околко седмица ми се появи ужасен шум в ушите (първо в заглъхналото, после и в другото). Ходих на 2 различни унг-специалиста, правиха ми различни изледвания. Според тях ми няма нищо, но продължават да ми изписват различни неща. Понеже аз се притесних, че вече месец нещо не е наред с ушите ми и не мога да приема, че при положение, че имам шум в ушите и не чувам добре, ми няма нищо, прочетох малко литература по въпроса. Знам, че ще ме порицаете, че не съм лекар, но според мен диагнозата ми е ясна - след прекарания грип съм получила вирусен отит, който е преминал в неврит на слуховия нерв. За капак ми бяха изписали гентамицин на капки, който е ототоксичен. Всички симптоми съвпадат. Въпрос - в момента пия бетасерк, гинко-билоба, невробекс и кавинтон, всикчите 1х3 на ден. Подходящо и достатъчно ли е това лечение според вас? Не искам да ми предписвате неща по интернет, просто питам ок ли е, ако не е - ще намеря начин да посетя отново специалист. И втори въпрос - препоръчайте ми отоневролог в София, който ще се опита да ме излекува, защото не мога да приема, че ще си стоя цял живот с шума в ушите, както всички ми казват, непоносимо е.
Благодаря предварително за отговорите.
  • д-р Георгиев
  • д-р Георгиев's Avatar
  • Посетител
01 Окт 2010 16:41 #10 от д-р Георгиев
Здравейте,

Напротив, няма да ви порицая. Човек е длъжен да се информира за своето състояние, особено когато то го безпокои. За съжаление, обаче, информацията в Интернет пространството невинаги е напълно вярна или достъпно написана и може да подведе всеки.

Вирусният неврит на слуховия нерв е сравнително рядко състояние и обичайно, освен с шума в ушите се проявява и с драстично и усезаемо намаление на слуха от слухоприемен тип, което се установява от направената аудиограма.

Слухов неврит или не, субективният шум в ушите обичайно се лекува от отоневролог. На практика най-доброто лечение се постига, ако се потърси лекарска помощ в най-кратки срокове. Има добри специалисти в клиника ИСУЛ, София. Такива са проф. Карапанчев, д-р Широв.

С лекуващия отоневролог трябва да обсъдите и лекарствената терапия, която сте си самоназначили, тъй като в случая смея да твърдя, че това е извън моята компетенция. За ваша информация искам да добавя, че Бетасерк и Кавинтон са препарати с рецепта и техният прием трябва да се обсъди с лекар и то не "по телефона".

Надявам се, че бях полезен!
Модератори: д-р Георгиев
Създадено с Kunena форум